nick_delpopolo

DŽUDO
Nik Delpopolo: Crna Gora u srcu
 
Amerilki džudista, crnogorskog porekla, Nik Delpopolo kazao je da je državljanin Sjedinjenih Američkih Država i da za nju nastupa, ali da zna da je iz Crne Gore i da mu je ona u srcu.
Delpopolo je rođen 8. februara 1989. godine u Nikšicu, ali su ga, nakon što su ga roditelji ostavili u sirotištu, kao dvogodišnjaka usvojili Dominik i Džojs Delpopolo.
On je kazao da je čvrsto vezan za Crnu Goru, ali i sve zemlje bivše Jugoslavije, navodeći da i njegov otac Dominik poreklom sa prostora bivše države.
-Dominik je uvek držao do svog porekla, do bivše Jugoslavije. Uvek sam slušao muziku, jeo hranu, znao i neke običaje sa tog prostora. Ipak, Crna Gora je nešto posebno za mene, moja krv je crnogorska. Svaki put sam uživao u Crnoj Gori – more je predivno, ljudi su sjajni… Osećam da je to moje, da pripadam tamo – rekao je Delpopolo crnogorskim izveštacima sa Olimpijskih igara u Londonu.
Delpopolo, koji će se na igrama takmičiti u kategoriji do 73 kilograma, kazao je da želi da upozna što više ljudi, sve sportiste iz Crne Gore koji su u Londonu i da se zbliži i trenira sa Srđanom Mrvaljevićem.
-Jesam americki državljanin, tamo živim i odrastao, na mojoj trenerci piše USA, ali znam odakle sam i gde sam rođen. Boriću se u Londonu i na svim takmičenjima, i za Ameriku i za Crnu Goru, pođednako. Kao da sam deo crnogorskog tima – rekao je Depopolo.
On je istakao da je pet puta bio u zemlji u kojoj je rođen sa roditeljima, koji, kako je kazao, nikada nisu krili istinu od njega.
-Pre dve godine, kada sam bio posljednji put, video sam mog biološkog oca, ali mu nisam prišao, nisam mu rekao da sam njegov sin – rekao je Delpopolo.
Prema njegovim rečima, biološkog oca video je iz automobila, ispred njegove kuće.
-Gledao nas je, a siguran sam da je znao ko smo i ko sam ja. Nije, međutim, bio prijateljski raspoložen, videlo se to. Uostalom, Nikšic je mali grad, sigurno mu je neko rekao da je došla američka porodica i da se raspituje o njemu – rekao je Delpopolo.
On je kazao da ce ocu poslati pošiljku sa snimcima borbi i biografijom, kako bi vidio kakav je njegov sin, šta je uradio u životu i čime se bavi.
-Želim da uspostavim odnos sa njim, da se upoznamo, pricamo… Ako prihvati moj poziv, vraticu se, a onda cu potražiti moju biološku majku – rekao je Delpopolo.
On će u ponedeljak izaći na tatami u kategoriji do 73 kilograma.
Delpolopolo je kazao da je zadovoljan žrebom i da veruje da može i do medalje.

 

Povezana vest:  TEKVONDO, Srbija ekipno prva u formama u Budimpešti