marko_huk_metropol

Marko Huk: Sve me više vuče da se vratim, sanjam Arenu

 

Svetski bokserski šampion u kruzer kategoriji Muamer Hukić ili poznatiji kao Marko Huk rekao je danas da ga sve više „vuče“ Srbija i da mu je san da ima borbu u Beogradu. Hukić boksuje pod profesionalnim imenom Marko „Kept’n“ Huk i važi za prvog borca u kruzer kategoriji, u kojoj je šampion u verziji WBO. On je rođeni Novopazarac, a sa osam godina je otišao u Nemačku i tamo se proslavio.

-Moja velika želja je da boksujem ovde, samo da ubedim nemačku televiziju u to. Najviše bih voleo da to bude u Areni… Najviše bih voleo da to bude u teškoj kategoriji, pošto sam u kruzeru pobedio sve – rekao je Hukić na druženju sa novinarima u Beogradu.

Hukić je jedna od najvećih zvezda evropskog boksa, a u svetu je kod navijača izuzetno popularan zato što su sve njegove borbe izuzetno zanimljive. Voli da se bije, često ulazi u razmere i ni malo ne taktizira. Van ringa je ostavio utisak izuzetno prijatne i mirne osobe sa dobrim manirima.

-Sa osam godina sam otišao iz Srbije. Odrastao sam u Bilefeldu, a posle prvog profesionalnog ugovora sam prešao u Berlin. Njima je teško da izgovore ‘Muamer’, a Marko je poznato ime i tamo i ovde. Prezime su mi skratili na Huk da bi se lakše pamtilo. U pasošu i na svim dokumentima i dalje piše Muamer Hukić – rekao je ovaj bokser.

Povezana vest:  PRVENSTVO SRBIJE 2013, Završeno takimčenje u Kraljevu

Hukićeve borbe prenose se na 82 televizije u svetu, a ove godine je stupio u kontakt sa promoterskom kućom Balkan boksing i televizijom B92, koja će ubuduće prenositi njegove mečeve. On je novinarima rekao i da razmišlja o promeni zastave, odnosno da se umesto pod zastavom Nemačke bori pod zastavom Srbije.

-Samo je potrebno da se ne naljuti nemačka televizija da bi se to desilo – rekao je Hukić uz širok osmeh.

-Nemačka mi je mnogo pružila… teško da bih bio šampion da sam ostao ovde… ali, nemački narod je mnogo drugačiji od našeg, nekako hladniji. Mi smo vruća nacija i zato me sve više vuče da se vratim ovde – rekao je Hukić.

O njegovom vaspitanju dovoljno govori i to što je po osvajanju svoje prve titule u ringu zahvalio roditeljima, kao i – babi i dedi. Rekao je da duboko poštuje roditelje i da je dobar sin. Sada je oženjen i ima sina.

Povezana vest:  Mohamed Ali se oporavlja od upale pluća

Popularni Huk, što je engleska reč za udarac kroše, imao 28 godina. Do sada 37 borbi, od čega 34 pobede, jedan nerešen meč i dva poraza.

-U prvom porazu (protiv Stiva Kaningema) sam slomio ruku u petoj rundi i onda ostalih sedam boksovao tako. A (Aleksandra) Povetkina (u teškoj kategoriji, verzija WBA) sam pobedio, ali su njemu dali odluku zbog bokserske politike. To su mi i rekli – rekao je Hukić.

Ako se u 2013. odluči da pređe u tešku kategoriju, prvi protivnik će mu biti Povetkin.

-Da rešimo to jednom za svagda – objasnio je.

U kategoriji snova spada mu i borba sa jednim od braće Kličko.

-Oni da su zainteresovani, to bi se odavno desilo. Moj tim im je nudio pet miliona evra. Imamo Olimpijski stadion u Berlinu od 80.000 mesta, to bi bilo puno i bio bi spektakularan meč – rekao je Hukić.

Povezana vest:  9. pobeda Veljka Ražnatovića u profi boksu

Na pitanje sa kojim bi od braće više voleo da se bori, samouvereno i sa osmehom, u svom stilu, odgovorio je: „Sa starijim (Vitalijem, 41)! Ovaj mlađi (Vladimir, 36) je već bio nokautiran, pa mi je ovo veći izazov“. Hukić je ispričao nešto i svojim počecima i o svom karakteru. Počeo je sa tekvondom, u kome je dobio crni pojas, a onda je prešao na kik boks i konačno završio na boksu. Prelazak u drugu zemlju mu nije bio lak, pošto je u Srbiji završio prvi razred.

-Nisam znao jezik, bio sam nov, morao sam da se dokažem. Kada sam malo porastao, napunio 12-13 godina, bio sam mnogo jak, najjači u školi. Kad je neko od ovih većih hteo da bije ove mlađe, dolazili su kod mene i ja sam ih branio, zato su me voleli – ispričao je Hukić.

Sledeća njegova borba je planirana za mart, a protivnik će najverovatnije biti prvi izazivač, Britanac Ola Afolabi, sa kojim se do sada sastajao dva puta i ima pobedu i nerešen meč.