stefanek gedza 2012

Davor Štefanek šesti osvajač zlatne medalje na SP za Srbiju!

Od početka sveta pa sve do sadašnjih dana, modernog doba, ljudi se rvu. Rvanje je najstariji olimpijski sport koji je više puta bio na ispitu a najveći je imao pre godinu dana kada su pojedini funkcioneri MOK-a hteli da ga izbace iz porodice olimpijskih sportova.

Povezana vest:  GREPLING EP BRISEL, Devet medalja srpskim Orlovima

I takvo, rvanje je opstalo u našim krajevima a koliko je dobra škola rvanja na prostoru EKS Jugoslavije pokazuju uspesi takmičara, pogotovo iz Srbije i Hrvatske.

U bogatoj istoriji jugoslovenskog i srpskog rvanja ovaj sport je na prvom mestu po broju medalja u Olimpijskom komitetu Srbije i Ministarstvu sporta Republike Srbije. Rvači su se medaljama na Svetskim prvenstvima okitili 39 puta a poslednja medalja Davora Štefaneka je 40 na spisku a momak iz Subotice je tek peti rvač iz Srbije koji je stigao do prvog mesta na Planetarnim skupovima.

Povezana vest:  JUNIORSKO EP, SOMAKOV, Mario Štefanek izgubio na startu

Na svetskim prvenstvima Srbija je osvojila 39 medalja (5, 17, 17) sa Štefanekom 40. Momak koji je ponikao u Spartaku iz Subotice a karijeru nastavio u zrenjaninskom Proleteru tri puta je bio osvajač medalje na Evropskom prvenstvu i to drugi (2004) i treći (2008 i 2012) a učestvovao je na dve olimpijade.

Zlatne medalje osvajali su:

1963: Bora Vukov i Stevan Horvat

Povezana vest:  EP U FINSKOJ 2014, Efendijev u prvom kolu protiv Bugarina Kirova

1966: Stevan Horvat

1971: Sreten Damjanović

1981: Refik Memišević

2014: Davor Štefanek

Poslednju medalju na SP osvojio je Kristijan Fris (2007, treće mesto)