stefanek zabrinut

SP LAS VEGAS

Štefanek u borbi za bronzu, Nemeš ispao u prvom kolu

U Las Vegasu je počelo Svetsko prvenstvo za seniore u sva tri stila – grčko rimskom i slobonom stilu. Srbiju su prvog dana takmičenja predstavljala dvojica takmičara – Davor Štefanek (do 66 kilograma) i Mate Nemeš (do 75 kg). Kao što je očekivano Nemeš nije imao rešenja za Koreanca Woa dok je Štefanek stigao do polufinala i nije uspeo da savlada Nemca Steablera za novo finale i odbranu zlata od prošle godine. Ipak, Štefanek je ulaskom u polufinale upisao i normu za Olimpijske igre u Riju naredne godine. Očekujemo borbu za treće mesto…

U polufinalu se Štefanek sastao sa Nemcem Frenkom Staebler (3. na SP 2013) koji je iznenadio sve navijače u Las Vegasu i pobedio domaćeg borca. Počelo je očekivano a zbog pasivnosti Štefanek je napao u parteru. Ipak, nije uspeo da napravi poene. Zbog druge opomene iz pasivnosti Štefanek se našao u podređenom položaju u parteru ali je ostalo 0:0 (posle 2,20). Na pauzu, posle tri minuta, otišlo se bez poena a obojica boraca delovali su sveže za nastavak borbe.

Povezana vest:  SP ZA KADETE 2011, Srpski trio u Sombatheju

U drugoj deonici Nemac je imao blagu inicijativu, možda deluje zbog visine, a to je sudija i dosudio poen Nemcu zbog pasivnosti i poslao Štefaneka u parter. Steabler je to iskoristio i bacio Štefaneka sa visokom amplitudom I poveo sa 5:0.

Tada je počela prava borba a zbog pasivnosti je Štefanek zaradio poen i pokušao da napadne u parteru. Ipak, Nemac je uspeo da se odbrani i na minut do kraja Steabler je vodio sa 5:1. Selektor Srbije Stojan Dobrev se u tom trenutku bunio i tražio da se dosudi pasivnost ali sedam sekundi pre kraja Štefanek nije imao rešenja i pružio je ruku Nemcu.   

Povezana vest:  Treće uzastopno zlato za Japanku

Štefanek je sa 10:4 svladao Ruslana Tsareva iz Kirgistana, a u drugom kolu, osmini finala sastao se sa Moldavcem Daniel Cataraga. Catarga je u prvom kolu bio bolji od reprezentativca Bolivije Cristian Alberto Nova Roca sa 8:4.

Štefanek je lako, čini se, savladao predstavnika Moldavije. Naime, Moldavac je krenuo agresivno ali je Štefanek upisao prva dva poena i još dva iz borbe. I to je bilo nedostižno za predstavnika bivše Sovjetske republike koji je ubacio u veću brzinu ali nije imao nikakvog rešenja za prošlogodišnjeg prvaka sveta. Čak je Štefanek imao šanse da tušira protivnika pred kraj meča ali je Moldavac uspeo da se “izmigolji” i da šest minuta dočeka na nogama ali sa upisanim porazom.

U četvrtfinalu se Štefanek sastao sa reprezentativcem Kazahstana Demeu Zhadrayev. Kazahstanac je u prva dva kola bio bolji od takmičara iz Španije i Kube.

Povezana vest:  Pripreme rvačke reprezentacije Srbije, Orlovi na Košutnjaku nastavljaju rad

Počelo je odlično za srpskog borca. Na polovini prve runde bilo je 4:2 za Štefaneka i sa tim rezultatom se otišlo na pauzu. Borba je bila “rovosvka”, obojica su odlični tehničari. Prvi da napadne u parteru imao je Kazahstanac ali nije uspeo da okrene momka iz Subotice. Posle 4:20 rezultat je bio 4:3 za plavog a i dalje je u stojećem položaju se vodila taktičko tehnička borba u kojoj se bolje snašao Štefanek.

Nemeš je u kvalifikacijama pobedio Austrijanca Floriana Marchl sa 5:3. U šesnaestini finala Nemeš se sastao sa Koreancem Kim Hyeon Woo. Ipak, Nemeš nije imao snage da se nadmeće sa iskusnim Wuom i morao je pognute glave da siđe sa strunjače. Koreanac je izgubio u osmini finala od Kazahstanca Kartikova tako da je Nemeš izgubio šansu da se pojavi još koji put na strunjači.

PHOTO: ATAImages