rajko_baltic_dec_2011 (1)

EP U BEOGRADU 3.-10. MARTA 2012

Rajko Baltić: Događaj godine!

 

U martu naredne godine (2012) srpska prestonica biće centar Stargo kontinenta u rvanju, u sva tri olimpijska stila – grčko rimskom, slobodnom za muškarce i žene. Beogradu ovo nije prvi put da će biti domaćin evropskog prvenstva, kao i Rvačkom klubu Partizan. Pripreme za ovo takmičenje počele su odavna a strunjče će biti nameštene u Beogradskoj areni dok je predsednik Organizacionog odbora biti Snežana Samardžić – Marković, Ministar sporta Republike Srbije dok je direktor takmičenja Rajko Baltić, dugogodišnji sportski radnik, alfa i omega beogradskog Partizana.

– Posle Evropskog prvenstva u rukometu, ovo je najveći događaj sledeće godine u Srbiji. Prvi put za ovaj deo Balkana, neko će da bude domaćin šampionata u sve tri discipline – grčko-rimski, slobodni stil i slobodni za žene. Objedinjena su sva tri stila. Mi jesmo već bili organizatori šampionata Evrope, ali je tada bilo samo rvača u grčko-rimskom stilu. Ovo je novi izazov! – prve su reči Rajka Baltića.

Povezana vest:  Dvojica rvača dopingovana na Olimpijskim igrama mladih

Ovo evropsko prvenstvo nema kvalifikacioni karakter, ali okupiće dosta takmičara i ovo takmičenje će biti poslednja provera pred početak kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre.

– Iako iz Beograda neće da se vade vize za London, očekujemo najjače sastave, budući da je šampionat Evrope jedna od važnih provera pred Olimpijske igre. Verujem da će biti učesnika iz 44 zemlje, kao na prethodnom EP u Dortmundu. Prvi gosti stižu već 3. marta, to je 70 sudija, koji će imati seminare, posle čega slede „slobodnjaci”. Na kraju, 10. i 11. marta, na strunjaču će rvači u grčko-rimskom stilu.

Nedavno je zasedao Organizacioni komitet EP.

Povezana vest:  Verner novi šampion do 96 kilograma

– Na naše zadovoljstvo, na čelo Organizacionog komiteta našla se ministarka omladine i sporta, Snežana Samardžić-Marković. To je velika stvar. Potpredsednik je Aca Kovačević, gradski sekretar za sport. Na osnovu ugovora sa Rvačkim savezom Srbije, tehnički organizator turnira je Partizan. Gradski sekretarijat je najavio podršku, ali ne očekujemo previše. Ukoliko tim sredstvima pokrijemo pola troškova za dvoranu, biće dobro. Ministarstvo omladine i sporta još nije odredilo budžet za narednu godinu, pa ne znamo sa kojim sredstvima će pomoći. Finansije su, kao i obično, gorući problem. Od ostalih stvari, dosta toga je urađeno.

Takmičenje će da se dovija u, po mnogima, najlepšoj i najvećoj dvorani na Balkanu.

– Beogradska arena poseduje sve što je neophodno za takmičenje. Doduše, ima nedostataka, u vidu ozvučenja i tome sličnom, ali što se ostalih stvari tiče, sve je svaršeno. Ona je malo preskupa za rvački sport, ali smo bili prinuđeni na ovakav potez, budući da za rvanje, pored hale u kojoj se organizuje takmičenje, mora da postoji još jedna, za treninge i zagrevanje. To ima i Pionir, u vidu Ledene dvorane, ali je bilo neizvodljivo da tamo organizujemo šampionat. Raspisan je konkurs za javne nabavke. U subotu, 10. decembra, u 12 časova, otvorićemo ponude. Videćemo koji hotel je dobio bitku. U opticaju su Kontinental, Holidej IN, u kome će biti smešteni zvaničnici, Hotel IN i Hajat. Po pravilima FILA, smeštaj mora da bude najviše  kilometra od dvorane – zaključuje Baltić.

Povezana vest:  Fruškogorac dobio salu u Sremskoj Kamenici

Već sada organizatori takmičenaja očekuju oko 1.000 takmičara u sva tri stila a sa trenerima, sudijama, delegatima i novinarima očekuje se preko 1.500 ljudi. Promotori EP biće Aleksandar Kareljin, Aleksandar Medved i Momir Petković