rajko_baltic_kzn_aerodrom

EP SRBIJA 2012

Baltić: Vratićemo rvanje na mesto koje zaslužuje

 

Tek što su se slegli utisci posle besprekorno organizovanog Evropskog šampionata u rukometu, Srbija će ponovo imati priliku da se predstavi kao sjajan domaćin velikih sportskih događaja. Za dva dana u Beogradu počinje šampionat Starog kontinenta u rvanju grčko-rimskim i slobodnim stilom i svakako biće to odlična prilika da se naš zvanično najtrofejniji olimpijski sport dodatno afirmiše i napravi lepu uvertiru za Igre u Londonu.

Direktor Organizacionog odbora EP Rajko Baltić smatra da je sportska javnost u Srbiji nepravedno zanemarila rvanje, sport u kojem smo od 1955.godine do danas na Evropskim i svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama osvojili 83 medalje, sve u grčko-rimskom stilu.

-Želja nam je da u godini kada se u Srbiji obeleževa 100 godina ovog antičkog sporta, rvanje podignemo na viši novo i postavimo na mesto koje mu pripada. Takođe pokušavamo da omasovimo bazu. Rvanje nije u centru medijske pažnje i na nivou koji zaslužuje najtrofejnij olimpijski sport – rekao je Baltić.

Povezana vest:  Partizan lako do finala

On se nada da bi osim u organizacionog i rezultatski moglo da se ponovi Evropsko prvenstvo za rukometaše i da će navijači tražiti kartu više za borbe u Areni.

-Biće ovo veliki sportski događaj shodno nazivu i renomeu koji Evropsko prvenstvo sa sobom nosi. Potrudićemo se da sve protekne u najboljem redu, želimo da gosti na kraju odu sa lepim utiscima i da iz Srbije pošaljemo pravu sliku o nama. Poznati smo širom sveta kada je domaćinstvo i organizacija takmičenja u pitanju – rekao je Baltić.

Baltić ističe da je zadovoljan urađenim tokom priprema za EP i da su u toku završni radovi u Beogradskoj areni.

-Obogatili smo program, pored takmičarskog tu su i koncerti kao zabavni deo. Ulaznice su besplatne, svih 5.000 su podeljene, uzeli smo dva nivoa tribina i ukoliko nas posluži vreme, uveren sam da to neće biti dovoljno za sve one koji budu želeli da prisustvuju rvačkom spektaklu – kazao je Baltić.

Povezana vest:  25. MEĐUNARODNI TURNIR “LJUBOMIR IVANOVIĆ - GEDŽA”, Četvrt veka tradicije

Predstojeće EP biće izuzetno jako, s obzirom da je Svetska rvačka federacija (FILA) odlučila da je takmičenje u Beogradu uslovno za učešće na kvalifikacionim turnirima za Olimpijske igre u Londonu.

Baltić je istakao da rvanje slobodnim stilom još u povoju u Srbiji, ali da su velika očekivanja okrenuta grčko-rimskom stilu, koji u našoj zemlji ima tradiciju. Najveći favoriti reprezentacije Srbije za osvajanje medelje su Davor Štefanek i Aleksandar Maksimović, ali Baltić smatra da se ne smeju zanemriti ni ostali takmičari, posebno Petar Balo i Goran Bulatović.

-Imamo odlične rvače u kategoriji 74 i 84 kilograma, Balo i Bulatović mogu da naprave dobar rezultat ukoliko ih posluži žreb. Dosta faktora odlučuje u individualnom sportu – kvalitet, raspoloženje, sreća u žrebu, suđenje, ali i podrška navijača – rekao je Baltić.

Povezana vest:  PIONIRSKI LETNJI KAMP RSCS I RSB, Budući asovi na Košutnjaku

Paralelno sa borbama na šampionatu pokrenuta je akcija „100+1“ strunjača u kojoj će taj osnovni sportski rekvizit za rvanje i druge sportove biti deljen u osnovnim školama širom Srbije. Cilj akcije je da se stvore uslovi da se rvanje vrati u osnovne škole i stvore nove generacije rvača koji će Srbiji doneti nove uspehe.

Inače, rvanje je jedan od najstarijih i najpopularnijih sportova čiji koreni potiču iz daleke 708. godine pre nove ere. Reč je o veštini u kojoj borci pokušavaju da protivnika obore pomoću zahvata ruku, nogu i snagom mišića, bez korišćanja udaraca. EP u rvanju biće održano od 6. do 11. marta u beogradskoj Areni.