poljska_ukrajina_ss_2_dan (1)

EP SRBIJA 2012

Odlično rvanje u Areni i drugog dana

 

Drugog dana Evropskog prvenstva u rvanju slobodnim stilom viđene su odlične borbe u kojima je Srbija zabeležila prvu pobedu. Večeras su u beogradskoj Areni na programu bila četiri finala – po dva u obe konkurencije. Predstavici Rusije, Azerbejdžana, Poljske i Ukrajine su se okitili zlatnim medaljama, dok su među osvajačima odličja još bile Nemačka, Moldavija, Letonija, Turska i Gruzija.

Najlepšu borbu prikazale su svetska prvakinja Ivona Nina Matkovska iz Poljske, koja je u izvanredno uzbudljivom duelu pobedila, posle mnogo obrta, evropsku prvakinju Oleksandru Kogut iz Ukrajine. Ta borba je bacila u senku sve ostale mečeve, jer su obe rivalke iskazale veliko rvačko majstorstvo.

Srpske rvačice zabeležile su prvu pobedu. U kategoriji do 55 kg Anđela Krčmarević, reprezentativka Crvene zvezde, bez borbe je dobila meč osmine finala  protiv Šveđanke Ide Terez Nerel, koja nije izašla na strunjaču. Nerelova je prošla merenje, ali je, kako je saopštio strucni štab švedske selekcije, zbog povrede predala meč.

U četvrtfinalu, Anđela Krčmarević je naišla na mnogo iskusniji Anastasiju Grigorijevu iz Letonije i poražena je tehničkim tušem u drugoj rundi. Svi su se nadali da će Letonka „povući“  Krčmarevićevu u repesaž, što se i dogodilo, jer se Grigorijeva plasirala u finale. Šansu za popravni Krčmarevićeva je imala u meču sa Ljudmilom Kristeom iz Moldavije. Izgubila je tehnickim tušem u drugoj rundi.

Povezana vest:  SVETSKO PRVENSTVO U MAĐARSKOJ, Bojan Mijatov: Možemo do medalje

U kategoriji do 51 kg slobodnim stilom Eva Tuba sastala se u prvom kolu sa Burki Kebic iz Turske i izgubila tehničkim tušem u drugoj rundi. I ovde je postojala mogućnost da Eva Tuba prođe u repesaž, ali je Turkinja u četvrtifinalu izgubila od Poljakinje i šansa za srpku reprezentativku je propala.

Dva srpska predstavnika u slobodnom stilu Nikola Marković (do 55 kg) i Dragan Dešić (do 60 kg) su poražena tehničkim tuševima. Marković, član zrenjaninskog Proletara, rvao je sa Robertom Molnarom (Mađarska) i uz bodrenje publike, pružio je dobar otpor u prvoj rundi, ali je u drugoj izgubio tušem.

Mlada Anđela Krcmarevic je na kraju u svojoj kategoriji zauzela osmo mesto od 16 predstavnica. Eva Tuba je na 16. mestu od 17 rvačica, dok je Dešić zauzeo 17. mesto među 20 rvača.

Povezana vest:  PRVA RVAČKA LIGA SRBIJE, Krstaši deklasirali Vitez u Šapcu

-Obnovio sam povredu hrskavice uveta, tako da me je to malo dekoncentrisalo. Obzirom da mi je ovo debi na velikim takmičenjima, zadovoljan sam svojim nastupom – rekao je 19.godišnji Marković.

Dragan Dešić, 20.godišnji član beogradskog Radničkog, bio je slobodan u osmini finala. U četvrtfinalu sastao se sa Jevhenijem Havilovim iz Ukrajine. Izgubio je  tehničkim tušem u prvoj rundi.

– Potekla mi je krv na nos, podigao sam ruku da od sudije zatražim tajm-aut. U tom trenutku Ukrajinac je krenuo u napad, bio sam potpuno van ravnoteže i bacio me je skoro bez borbe – pričao je Dešić.

Jedan od trenera  u stručnom stabu reprezentacije u slobodnom stilu Ljubiša Peško, koji živi i radi u Švedskoj i koji je trenirao Dešića je zadovoljan onim što su srpski borci pružili drugog dana šampionata Evrope.

– Imamo izuzetno mladu reprezentaciju. Tri četvrtine boraca ima manje od 20 godina, i uz kvalitetan rad od ove generacije možemo da izbrusimo prave dijamante. Hendikepirani su u odnosu na ostale rivale, jer im je skoro svima ovo prvo veliko takmičenje. Mislim da trećeg dana mozemo da očekujemo bolje vesti, pre svega od Valdemara Štajera koji je u ovoj reprezentaciji sa Budićem najstariji i sa najviše iskustva – rekao je Peško.

Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, Beograd spreman za EP u rvanju

Današnji rezultati za medalje

Žene, 51 kg za bronzu:

Aleksandra Engelhardt, Nemačka – Patimat Bogomedova, Azerbejdžan 2:0

Katja Krasnova, Rusija – Burku Kebic, Turska tuš u 2. r.

za zlato:

Ivona Nina Matkovska, Poljska – Oleksandra Kogut, Ukrajina 2:1

59 kg za bronzu:

Sonja Ahmadli, Azerbejdžan – Nađa Mihalkova, Belorusija 9:3

Ljudmila Kristea, Moldavija – Ana Polovneva, Rusija tuš u 2. r.

za zlato:

Gana Vasiljenko, Ukrajina – Anastazija Grigorjeva, Letonija 11:6

Muškarci, 55 kg za bronzu:

Radoslav Velikov, Bugarska – Mihren Jaburjan, Jermenija 3:1

Ahmet Peker, Turska – Aleksandru Kirtoka, Moldavija 2:1 u rundama

za zlato:

Dzamal Otarsultanov, Rusija – Besarion Gocasvili, Gruzija pr. u 1. r.

60 kg za bronzu:

Rasul Murtazalijev, Rusija – Jevgeni Havilov, Ukrajina 6:0, 3:0

Malkhaz Zarkua, Gruzija – Georg Bukur, Rumunija 4:1

za zlato:

Togzul Asgarov, Azerbejdžan – Anatolij Gvidea, Bugarska 12:5

poljska_ukrajina_ss_2_dan (2)