baltic_i_kareljin_kzn_aerodrom (20)

EP SRBIJA 2012

Doputovao veliki Aleksndar Kareljin

 

Aleksandar Aleksandrovič Kareljin, trostruki olimpijski šampion 1988, 1992. i 1996. i vicešampion 2000. doputovao je juče u Beograd i biće sa Momirom Petkovićem, proslavljenim srpskim šampionom  promoter Prevenstva Evrope u rvanju koje se održava u beogradskoj „Areni“. Kareljin (rođen 1967) je kum Rajka Baltića, direktora Šampionata Evrope u rvanju.

– Drago mi je što je među nama ponovo iskreni prijatelj Srbije i srpskog rvanja Aleksandar Kareljin – rekao je na konferenciji za novinare na aerodromu „Nikola Tesla“ Rajko Baltić.-  Kareljin, koji je veliku i nesebičnu pomoć srpskom rvačkom sportu i Srbiji odlikovan „Ordenom Nemanje drugog reda“, doveo je u Beograd i grupu naših prijatelja iz ruske rvačke federacije ali i iz Novosibirska iz Sibirske oblasti sa kojima imamo odličnu saradnju. Za ovaj grad posebno lepe uspomene vežu Rvački klub Partizan je u Novosibirsku  2011. osvojio Kup šampiona!

Kareljin, koji je i politički aktivan i poslanik je u ruskoj Dumi, je izjavio da je veoma srećan što je ponovo u Beogradu na velikom takmičenju:

– Uvek je lepo doći među prijatelje, sa kojima izvanredno sarađujemo i imamo bratske odnose. Mnogo možemo da naučimo jedni od drugih, Srbija ima ogromnu tradiciju u rvačkom sportu sa mnogo velikih asova, osvajača svetskih i olimpijskih medalja. Ne sumnjam da moji prijatelji iz Srbnije neće besprekorno organizovati, kao i uvek, ovaj šampionat i želim rvačima Srbije, ali i rvačima iz Rusije mnogo uspeha.

Povezana vest:  RVANJE EP, Selekcija Srbije učestvuje na EP u Bakuu

Rajko Baltić je ilustrovao dobru saradnju srpskog i ruskog rvačkog saveza  činjeniciom da se Prvenstvo Evrope održava na strunjačama najvećeg svetskog proizvođača moskovskog „Olimpa“, a da dugogodišnja saradnja sa ruskim stručnjacima, pomogla, u velikoj meri, da se podigne poslednjih godina i nivo rezultata srpskih rvača.

Na novinarsko pitanje da li postoji mogućnost da ruski rvači dobiju (kao na primer džudisti) srpsko državljanstvo i rvu za Srbiju, Kareljin je diplomatski odgovorio:

– Nije problem, ima u Rusiji mnogo kvalitenih rvača, ali je bolje razvijati rvanje u Srbiji, na tradiciji i principima srpske rvačke škole, koja je po mnogo čemu orginalna i jedinstvena u svetu, a potvrdila se rezultatima.

kareljin_aerodrom1_kznKao poslanik Dume, Kareljin je odgovorio i na pitanje  kava je uloga političara u sportu i sportista u politici:

– Mislim da su ciljevi u politici i sportu isti – pobede! Način na koji se te pobede ostvaruju  se razlikuju, ali je najvažnije da se postigne uspeh: u  politici da se običnim ljudima pruži bolji i kvalitetniji život, a u sportu da sportisti imaju uslove da osvajaju medalje.  Sportisti u politici se u Rusiji trude, da u saradnji sa vladom, koja moram da kažem ima razumevanje za celokupan sport, obezbede finansijska sredstva i objekte za ruske sportiste. Ponekad zbog brzog ritma života neke stvari idu sporije, i u politici i u sportu, nego što bismo želeli, ali je važno da i političari i sportisti prate taj ritam i ispunjavaju obaveze.

Povezana vest:  PLEJ OF PRVE RVAČKE LIGE, Zrenjanin dočekuje najbolja četiri kluba

Kareljin je  u izboru FILA proglašen za najboljeg rvača 20 veka.  Kada se rodio imao je 6,8 kilograma, i od malena je pokazivao izuzetan talenat za sport.  Počeo je da rve sa 13 godina.  Osvjio je i devet titula šampiona sveta (1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998. i 1999.) i 12 zlatnih evropskih medalja i po tome je bez premcu svetskom rvanju.  U stručnu terminologiju rvačkog sporta u toku njegove karijere uveden je termin „Kareljinovo bacanje“ kojim je mrvio rivale.  Podizao ih je do nivoa kukova  a zatim ih je prebacivao preko ramena.  U jednom periodu karijere 13 godina nije izgubio borbu! Od toga, u poslednjih šest godine nije izgubio ni jedan poen u meču!?

Povezana vest:  PLEJ OF PRVE RVAČKE LIGE, Počinje borba za trofej, Proleter brani titulu

Na Olimpijskim igrama u Sineju 2000. pokušao je da osvojio četvrto zlato, ali ga je zaustavio u finalu Amerikanac Rulong Gardner koga je pre toga stalno pobeđivao. To mu je bio i jedini poraz u karijeri na velikim takmičenjima.

Po broju olimpijskih i svetskih medalja (devet svetskih i četiri olimpijske, tri zlata i srebro) izjednačio sa na zlatnoj listi FILA sa Brusom Baumgartnerom.

Karijeru je završio 2000. godine i uplovio u političke vode. Bio je gubernator Sibirske oblasti i u nekoliko mandata deputat Dume. Na pitanje, kako sa distance od deset godina od kada je prestao da rve, vidi sadašnje rvanje, rekao je:

– Promenile su se elementi tehnike, promenile su se težinske kategorije, drugojačije se i sudi, ali je jedana stvar ostala ista: nema uspeha, ni tada ni sada, bez napornog rada i treninga.

Po profesiji je doktor sportskih nauka i odlikovan je ordenom „Heroja Rusije“. Oženjen je ima kćerku i dva sina. Zvali su ga, sa velikom poštovanjem „Ruski medved“ i „Aleksandar Veliki“.

baltic_i_kareljin_kzn_aerodrom (10)