stefanek_sokol (1) 

EP SRBIJA 2012
Štefanek nastavio tradiciju
 
Srpski rvač grčko rimskim stilom Davor Štefanek osvojio je bronzanu medalju na 59. Evropskom prvenstvu u Beogradu, pošto je u borbi za treće mesto, posle sjajne borbe, savladao Maksima Kaharskog iz Belorusije sa 2:1 u rundama.
To je treća evropska medalja u karijeri 27. godišnjeg Subotičana na Evorpskim prvenstvima. Istovremeno, Štefanek je osvojio prvu medalju za našu zemlju na ovom prvenstvu. U karijeri je osvojio srebro 2004. godine na prvenstvu Evrope. Bio je i svetski prvak u juniorskoj konkurenciji.
,,Išao sam na zlatnu medalju, ali sam zadovoljan i sa bronzom, jer sam skidao mnogo kilograma. Zato sam i podbacio u meču protiv Ištvana Levaija iz Slovačke. Ne verujem da ću se više takmičiti u ovoj kategoriji“, rekao je Štefanek, neposredno posle osvajanja dragocene medalje.
Trener nacionalnog tima Srbije Sreten Damjanović je bio smiren nakon bronze Štefaneka, pa je rekao.
,,Osvojena je medalja, ali nije to što smo mi želeli. Išli smo na osvajanje zlatne medalje, jer smo hteli da vratimo rvanje na mesto gde je nekad bilo. Ostaje da sačekamo drugu priluku, jer stvarno želimo zlato“.
Sutra će na Evropskom prvenstvu nastupiti još tri naša takmičara. Naš najveći adut za novu medalju biće Aleksandar Maksimović. Petar Balo i Goran Bulatović imaju manje šansi da se umešaju u borbu za medalje.
Posle prvog dana takmičenja srpski reprezentativci su ostavili solidan utisak. Četvorica reprezentativaca Srbije, od ukupno sedmorice, koliko reprezentuje našu zemlju na ovom takmičenju, imala su danas devet borbi. Stefanek je u pet današnjih borbi pobedio Manuela Almeidu (Portugalija), Patrika Štadelmana (Švajcarske) i Tolimira Sokola (Hrvatska), dok je izgubio od Ištvana Levaic (Slovačka). U borbi za treće mesto bio je bolji od  Maksima Kaharskog
Kristijan Gazdag je izgubio od Petera Modoša (Mađarska) i Aleksandra Kostadinova (Bugarska). Dejan Franjković je poražen od Kolojana Dinčev (Bugarska), dok je Miloš Spasić izgubio od Rolfa Beringera (Nemačka)
Sutra će naši takmičari rvati u sledećem rasporedu. U kategoriji 66 kg Aleksandar Maksimović će se u prvom kolu boriti protiv Pufera Benedikta (Austrija). Goran Bulatović u kategoriji do 74 kg će se suprostaviti Kuliniči (Poljska), a Petar Balo će u kategoriji do 84 kg će se boriti protov Adomaitisa (Letonija).
U finalnim borbama prikazano izvanredno rvanje. Turska, Azerbejdžan, Slovačka i Jermenija su dobili nove evropske prvake. Najveće iznenađenje je trijumf slovačkog Mađara Ištvana Levaija, koji je posle pobede nad našim Štefanekom, trasirao sebi put do prvog zlata u karijeri.
 
Večerašnji rezultati
55 kg
za treće mesto:
Dmitro Harko, Ukrajina – Fatih Okunču, Turska 0:2
Aleksandar Kostadinov,Bugarska – Mingijan Semenov, Rusija  2:1
za zlato:
Elčin Alijev, Azerbejdžan – Peter Modoš, Mađsarska 2:1
60 kg
za bronzu:
Davor Štefanek, Srbija-Maksim Kaharski, Belorusija 2:1
Arslan Abdulin, Rusija – Kamran Mamadov, Azerbejdžan 2:0
za zlato:
Ištvan Levai, Slovačka – Ivo Angelov, Bugarska 2:0
96 kg
za bronzu:
Damjan Segiujuš, Poljska – Šaiva Kadabadze, Azerbejdžan 0:2
Sergej Rutenko, Ukrajina – Adrijan Hasler, Nemačka 2:0
za zlato:
Mindaugas Ezerskis, Litvanija – Artur Aleksjan, Jermenija 0:2
120 kg
za bronzu:
Jevgeni Orlov, Ukrajina – Mesud Hashimzad, Azerbejdžan 2:0
Juri Patrikev, Jermenija – Mihalj Bardoš, Mađarska 2:0 (tuš)
za zlato:
Hasan Barojev, Rusija – Riza Kajalp, Turska 0:2 (tuš)
Medalje:
Turska                  1       –        1
Bugarska             –        1       1
Azerbejdžan        1       –        1
Srbija                   –        1       –
Rusija                  –        1       2
Slovačka    1       –        –
Ukrajina              –        –        2
Jermenija             1       –        1
Litvanija              –        1       –
PHOTO: ataimages.rs 

 

Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, Davor Štefanek osvojio bronzu