zeljko trajkovic
Trajković: „Rvački svet voli Srbiju“
 
Željko Trajković predsednik Rvačkog saveza Srbije, istakao je da su organizatori kadetskog Šampionata sveta u rvanju u Zrenjaninu  očekivali veliko interesovanje, ali da ih je prijava skoro 1.000 učesnika iz 52 zemlje – iznenadila:
– Potvrdilo se da je Srbija veoma popularna destinacija u rvačkom svetu i da se kod nas osećaju prijatno, a da je Zrenjanin grad ogromne tradicije u ovom sportu i prava rvačka Meka. Snagu rvačkog sporta pokazuje podatak da su takmičare poslale i tako deleke i egzotične zemlje kakav je na primer Guam i name je bilo veliko zadovoljstvo da ih ugostimo. Iznenadio nas je jedino izostanak Francuske koja je tradicionalno slala takmičare.
Bilo je potrebno i hrabrosti da se u složenom ekonomskom trenutku prihvati organizacija ovako velikog takmičenja?
– Nismo se kolebali, tehničku organzaciju poverili smo klubu Proleter i predsedniku Draganu Vuleševiću koji ima ogromno iskustvo i Šampionat sveta je već na početku dobio samo komplimente za organizaciju. Naravno, dugujemo ogromnu zahvalnost Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Sekretarijatu za sport i omladinu Vojvodine, Gradu Zrenjaninu, Sportskom savezu Srbije i OKS bez kojih ne bi bilo ni ovog prvenstva a ni naše dve medalje kojima smo ne samo ispunili nego i prebacili plan. Čestitke Bobanu Živanoviću i Miklošu Hortije  na srebru i bronzi, ostali su dali sve od sebe ali je činjenica da u pojedinim kategorijama nemamo  takmičre za svetsku predstavu. Ali, to može samo da nas natera da nastavimo da radimo sa mladim rvačima.
U Zrenjaninu  se dosta razgovaralo i o  olimpijskoj budućnosti rvačkog  sporta?
– Siguran sam de će ostati u olimpijskoj porodici  gde mu je i mesto. Veoma su tendenciozne priče da rvanje nema publiku na olimpijski igrama i da  je zbog toga skinuto sa programa OI 2020. Rvačka takmičenja su uvek izuzetno posećena. Problemi su bili druge prirode, novi predsednik Međunarodne rvačke federacije (FILA) Nenad Lalović koga izuzetno cenim, siguran sam da će sa njima uspešno izboriti i da će promene koje su već ušle u rvanje imati pozitivne efekte na ceo naš sport. Lično, smatram da je hiperprodukcija takmičenja na globalnom nivou preti da uništi sport, nemamo više velikih zvezda i idola niti imamo vremena da ih stvaramo.
Da li ste razmišljali o regionalnoj ligi?
– Razgovori sa RS Hrvatske i RS Slovenije su u toku. Rvanju je potrebno takvo takmičenje da se na rivalitetu srpskih i hrvatskih klubova podigne medijsko intersovanje.
Veliki izazov pred srpskim rvanjem  je seniorsko Svetsko prvenstvo  u Budimpešti početkom septembra?
– Imaćemo četvoricu učesnika, dvojica Maksimović i Fris su kandidati za medalje, ostali – da daju sve do sebe.  Štefanek i  Maksimović  su izabrali da idu u kategoriju do 66 kg, poštovali smo ovu odluku, ali će selektor i stručni štab odabrati ko će putovati, u zavisnosti od forme.
– Raspored kategorija napravili smo tako da smo prvog dana imali jače rvače, od kojih smo očekivali medalje i koji su nas obradovali, srebrom Boban Živanović, bronzom Mikloš Horti. Horti je skidao, uz dosta napora, težinu za  54 kg i isplatilo se  – kaže selektor Bojan Mijatov.-  Bilo nam je neophodnio da stvorimo dobru atmosferu koja bi inspirisala i ostale rvače. Na žalost, pod pritiskom treme, domaće publike i velikih očekivanja drugog dana ni jedan od naših mladih asova nije pružio koliko smo se nadali a to je bio, makar, prolaz u drugo kolo. Mislim da smo u Živanoviću dobili pravi biser i potrebno je da mu se posveti maksimalna pažnja – rekao je na kraju Trajković.
Povezana vest:  PRVA LIGA SRBIJE, Partizan deklasirao Radnički iz Kragujevca