ayrton-senna-movie-trailerObeležena 20. godišnjica Senine smrti

Navijači, porodica i vozači Formule jedan prisustvovali su danas ceremoniji obeležavanja 20. godišnjice smrti Brazilca Ajrtona Sene, koji je poginuo 1994. na Velikoj nagradi San Marina.
Ceremonija je održana na krivini Tamburelo staze Imola, mestu gde je Sena udario u zid od cementa pri brzini od oko 300 kilometara na sad. Odata je počast i Austrijancu Rolandu Racenbergeru, koji je poginuo u  kvalifikacijama dan ranije.
Okupljeni su podsećali na publiku koja se obično nalazi oko podijuma u trkama Formule jedan. Ovog puta, svi su utihnuli tačno u 14.17.
Među prisutnima su bili Gerhard Berger, Senin timski drug iz Meklarena, kao i sadašnji vozači Ferarija Fernando Alonso i Kimi Raikonen.
-Mislim da se svi slažemo da je on bio najbolji vozač svih vremena. Čak i kada je povod tužan, svi smo srećni što smo ovde i što se sećamo Ajrtona – rekao je Berger i dobio buran aplauz.
Alonso je osvojio dve titule prvaka Formule jedan. On je imao 12 godina kada je Sena poginuo.
-Mnogima od nas je bio idol. Gledao sam njegove trke, a kad god sam na vestima video tu žutu kacigu i broj jedan na njegovom bolidu…uvek vas te stvari dirnu kada ste klinci. Nikada nisam imao priliku da ga upoznam, ali vidim da ga mnogi mladi poštuju, tako je njegov uticaj i dalje jak – rekao je Alonso.
Među članovima njegove porodice bila je i nećakinja Paula, koja je bila impresionirana brojem ljudi.
-Znači mi da je nekako dolazio do ljudskih srca, svojom karijerom i svojim karakterom. Osećam da je živ u srcima ljudi, čak i posle ovoliko vremena…to je predivno – rekla je ona.Organizator Ecio Zermijani rekao je da nije očekivao da dođe bašovoliko ljudi, pošto je verovao da Senina smrt pada u zaborav.
-Ali, kada sam jutros video da je kolona vozila duža nego kada je ovde trka, bilo mi je jasno da je ovo sada Velika nagrada sećanja…Mnogo toga se poboljšalo kad je bezbednost u pitanju u poslednjih 20 godina. Ajrton nije poginuo uzalud – rekao je Zermijani.

Povezana vest:  Hamilton nezadovoljan bolidom McLarena prelazi u Red Bull?