Lewis Hamilton SangajHamiltonu Velika nagrada Singapura
Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule jedan za Veliku nagradu Singapura I preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.
Hamilton je ostvario sedmu pobedu u sezoni, a 29. u karijeri, a pošto je probijena vremenska granica, trka na stazi Marina bej trajala je dva sata. Svetski šampion iz 2008. godine pobedio je drugi put u karijeri u Singapuru.
Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Sebastijan Fetel sa 13,5 sekundi zaostatka za Hamiltonom, a treći je bio njegov klupski kolega Danijel Rikardo sa 14,2 sekunde zaostatka.
Hamilton je tako preuzeo prvo mesto u generalnom plasmanu od klupskog kolege Nika Rozberga, koji zbog problema sa bolidom nije završio trku. Hamilton sada ima 241 bod, a Rozberg ima tri boda manje.
Četvrto mesto zauzeo je Fernando Alonso iz Ferarija, vozač Vilijamsa Felipe Masa zauzeo je peto mesto, a Žan Erik Vernj iz ekipe Toro Roso šesto mesto. Bodove su još osvojili Serhio Peres iz Fors Indije, vozač Ferarija Kimi Raikonen, Niko Hilkenberg iz Fors Indije i Kevin Magnusen iz Meklarena.
Rozberg je trebalo da startuje sa drugog mesta, ali zbog kvara na elektronskom sistemu nije uspeo da pokrene bolid u krugu za zagrevanje pa je krenuo iz boksa. Uoči starta odustao je i Kamui Kobajaši iz Keterama.
Hamilton je dobro startovao sa pol pozicije, zadržao je prvo mesto, a dobro je krenuo i Fetel, koji je posle greške Alonsa preuzeo drugo mesto. Vozač Mercedesa je u 11. krugu stekao 3,8 sekundi prednosti, a vodeći dvojac pratio je Alonso. Rozberg je u tim trenucima bio među poslednjima, a posle odlaska u boks, odustao je u 14. krugu.
To je bila 161. Rozbergova trka, čime se izjednačio sa legendama Ajrtonom Senom i Mikom Hakinenom na 26. mestu večne liste.
U tim trenucima dobro je vozio Masa, koji je pretekao Raikonena na petom mestu, a Hamilton je u 29. krugu imao 9,2 sekunde prednosti u odnosu na četvorostrukog uzastopnog svetskog šampiona, kome je ozbiljno pretio Alonso i smanjio zaostatak na 1,6 sekundi.
U 31. krugu Zutil je gurnuo u zid Peresa, a delovi bolida Fors Indije su se rasuli po stazi, zbog čega je „sejfri kar“ izašao na stazu. To je bio sedmi uzastopni put da sigurnosno vozilo izađe na stazu Marina bej. Hamilton je u tim trenucima bio prvi, ispred Fetela, Rikarda I Alonsa, ali jedini nije otišao u boks.
U 38. krugu bezbednosno vozilo je izašlo sa staze, Hamilton je dobro krenuo i u narednom krugu stekao 3,3 sekunde prednosti. Njemu je trebala veća prednost nad rivalima kako bi otišao u boks i vratio se na prvo mesto, a u 42. krugu imao je 10,9 sekundi.
Hamilton je u 52. krugu otišao u boks, ali se na stazu vratio iza Fetela, a ispred Rikarda. On je napadao Fetela i dva kruga kasnije obišao ga je u Krivini sedam i uspeo da vrati prvo mesto. Nakon toga za drugo mesto borili su se Fetel, Rikardo i Alonso.
Kada je trka ušla u završnicu počelo je odbrojavanje vremena, pošto se bližilo ograničenje od dva sata. Poredak među vodećima se nije menjao, a Vernj je uspeo da obiđe Raikonena, pa Botasa za šesto mesto.
Naredna trka u šampionatu vozi se 5. oktobra na stazi Suzuka, za Veliku nagradu Japana.
Povezana vest:  Fetelu pol u Kanadi, Hamilton drugi