mark_veber_u_formuli

KAO I U ŠPANIJI MARK VEBER OSVOJIO POL POZICIJU ZA SUTRAŠNJU TRKU U MONTE KARLU (14 ČASOVA)

Bik želi reprizu

 

Ekipa Red Bula još jednom je potvrdila superiornost u kvalifikacijama, pošto će Mark Veber drugi put za nedelju dana, a treći u sezoni, startovati sa pol pozicije, pokazavši da ni uske ulice Monte Karla nisu neprelazna prepreka za bolid koji krasi bik raširenih krila.

Ipak bi u taboru austrijske ekipe trebali da budu oprezni, jer je ovo njihova šesta pol pozicija (startovali su kao prvi na svakoj trci u sezoni), ali su ostvarili samo dve pobede.

Australijanac Veber je jedini u jučerašnjim kvalifikacijama krug vozio ispod 1:14 minuta (1:13,826) i na taj način sebi pružio priliku da, posle Katalunje prošlog vikenda, pobedi i danas na Velikoj nagradi Monaka koja se vozi ulicama Monte Karla, jer je poznato da pol pozicija u Kneževini znači pola završenog posla za osvajanje trke.

– Sjajno je biti na pol poziciji, a to sam postigao zahvaljujući timu koji je uradio dobar posao. Ovo je odličan rezultat za ekipu, ali to moramo materijalizovati na trci. Optimista sam, nadam se da ću imati čistu trku i uraditi najbolji mogući posao – oprezan je Austarlijanac.

Odličan posao uradio je Robert Kubica u žutom bolidu Renoa osvajanjem drugog mesta, što mu daje dovoljno dobru priliku da na startu možda i preuzme vođstvo od Vebera. Poljak je odlično vozio u kvalifikacijama, činilo se da će uspeti da osvoji pol poziciju, ali je u poslednja dva minuta Veber uspeo da bude brži i pomeri Kubicu za jedno mesto iza. Međutim, bez obzira na gubitak šanse da krene sa prve pozicije Poljak ima odličnu priliku za osvajanje velikog broja bodova u Kneževini.

– Drugo startno mesto u Monaku je fantastičan rezultat za nas. Bolid funkcioniše odlično celog vikenda, a pozicija na startu nam daje šansu za dobar rezultat – spreman je za borbu Kubica.

Velika pretnja će Poljaku sigurno biti Sebastijan Fetel u Red Bulu koji će startovati sa treće pozicije. Nemac je bio junak trke u Španiji kada je objavljeno da je 15 krugova vozio bez kočnice na prednjem levom točku, ali je uprkos takvom problemu uspeo da dođe na treću poziciju, što će mu biti dobar podsticaj za dobar rezultat danas. Sa njim će iz drugog reda krenuti i Felipe Masa u Ferariju, koji je konačno delovao brzo posle muka koje je imao na Velikoj nagradi Španije.

Povezana vest:  Bjanki: Nisam daleko od cirkusa

Velika borba na startu će svakako biti viđena u trećem i četvrtom redu iz kojih će krenuti Meklaren i Mercedes. Luis Hemilton i Niko Rozberg krenuće sa pozicija pet i šest, dok su iza njih na mestu sedam i osam Mihael Šumaher i DŽenson Baton.

U redovima Meklarena su poslednja dva pobednika trke u Monte Karlu, a obojica su tih sezona postajali i šampioni. Hemilton je to učinio 2008. dok je Baton trijumfovao prošle godine, ali tada u ekipi Bron GP iz koje je nastao današnji Mercedes. Zbog toga ne treba naglašavati koliko je dvojici Britanaca važan rezultat u Kneževini, ali početne pozicije im možda i ne obećavaju mnogo.

Šampion iz 2008. će svakako gaziti gas do kraja da bi kompenzovao ostanak bez bodova u Španiji zbog pucanja gume dva kruga pre kraja, dok će aktuelni šampion sigurno startovati sa mislima na Šumahera kojeg nije mogao u Španiji da pretekne skoro 50 krugova.

Batonu je tokom poslednjeg dela kvalifikacija zasmetao, tačnije ga usporio, Felipe Masa i to baš pred poslednju krivinu. Naravno to je Ostrvljanina veoma iznerviralo.

– Ne znam šta je pokušavao da uradi. Na stazi je bilo samo deset bolida, pa mu je bilo lako da se skloni u stranu. Koliko bi taj krug bio brz, ne znam, ali sam iznerviran jer me je očigledno usporio – ljut je bio Baton.

Preostala dva mesta koja na trci donose bodove zauzeli su u kvalifikacijama Rubens Barikelo u Vilijamsu i Vitantonio LJuci iz Fors Indije, potvrđujući još jednom ove sezone da samo još ove dve ekipe mogu da otkinu poneki bod pored Ferarija, Meklarena, Mercedesa, Red Bula i Renoa.

Povezana vest:  Hamilton: Mercedes mora da bude na višem nivou

Mala kneževina na Azurnoj obali uvek je u centru pažnje, ali uglavnom zbog svetskog džet-seta koji se u njoj okuplja. Međutim, ima jedan vikend u godini kada nije najbitinije čija je jahta najduža i najluksuznija, već čiji je bolid najbrži. Kulminacija tog vikenda je danas u Monte Karlu.

Rezultati kvalifikacija za Veliku nagradu Monaka: 1. Mark Veber (Australija) Red Bul 1:13,826 minuta, 2. Robert Kubica (Poljska) Reno 1:14,120, 3. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:14,227, 4. Felipe Masa (Brazil) Ferari 1:14,283, 5. Luis Hemilton (V. Britanija) Meklaren 1:14,432, 6. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP 1:14,544, 7. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP 1:14,590, 8. DŽenson Baton (V. Britanija) 1:14,637, 9. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams 1:14,901, 10. Vitantonio LJuci (Italija) Fors Indija 1:15,170…

 

FERNANDO ALONSO STARTUJE DANAS IZ BOKSA

Španac završio u zidu

 

Nije mnogo vredelo Fernandu Alonsu štoje bio najbrži na nezvaničnim treninzima u Monte Karlu i što je možda mogao da bude ravnopravan rival ubistveno brzim bolidima Red Bula.

Španac je sav trud bacio u vodu na poslednjem slobodnom treningu pred početak kvalifikacija juče, kada je izleteo u krivini Masene i udario u zid. Alonso je prošao bez povreda, ali je toliko oštetio bolid da mehaničari Ferarija nisu mogli da ga poprave za početak kvalifikacija, pa će Španac startovati iz boksa.

Ovakav razvoj situacije potpuno je izbacio Alonsa iz grupe favorita za pobedu u Monte Karlu, a uspeh bi mogao da mu bude i ako osvoji 10. mesto i bar jedan bod.

– Blokirao sam prednje točkove i završio u zidu isključivo mojom greškom. Nije u pitanju nikakav mehanički kvar. Ovakve stvari se dešavaju. Teško je startovati u Monaku sa poslednje pozicije, ali ću se boriti do poslednjeg kruga. Valjda ću imati i malo sreće – nada se Alonso.

Povezana vest:  Rozberg produžio ugovor sa Mercedesom

 

PRVE VARNICE U MERCEDESU GP

Šumaher optužio Rozberga

 

Medeni mesec u Mercedesu je definitivno završen. Dok su u prethodnom periodu Mihael Šumaher i Niko Rozberg jedan drugog obasipali komplimentima, došao je i trenutak za prvi sukob a nogu je povukao Šumaher.

Sve je počelo kada se Rozberg se izvinio ekipi zbog osvojenog šestog mesta u kvalifikacijama, jer je u drugom delu istih bio među najbržima.

– Zaista mi je žao zbog rezultata. Trebao sam biti na pol poziciju ili bar u prvom redu, s obzirom na vreme u drugom delu kvalifikacija. U trećem delu kvalifikacija sve je krenulo loše. Izvinjavam se celom timu – pokunjeno je zvučao Rozberg.

A „podrška” je prvo stigla od Šumahera koji je mlađeg kolegu optužio da ga je jedino on usporio u kvalifikacijama. Sedmostruki šampion startovaće sa sedme pozicije.

– Moram da kažem da su sve kolege na stazi vozilo čisto. Jedini koji me je blokirao je moj klupski kolega. To je sramota, ali se desilo u trećem krugu kvalifikacija kada je samo deset bolida bilo na stazi – bez pardona je objasnio Šumaher.

 

 

ŠAMPIONAT VOZAČA

1. DŽenson Baton (V. Britanija, Meklaren)   70

2. Fernando Alonso (Španija, Ferari)  67

3. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul)         60

4. Mark Veber (Australija, Red Bul)  53

5. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP)   50

6. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 49

7. Luis Hemilton (V. Britanija, Meklaren)      49

8. Robert Kubica (Poljska, Reno)       49

9. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes GP)            22

10. Adrijan Zutil (Nemačka, Fors Indija)       16

11. Vitantonio LJuci (Italija, Fors Indija)       8

12. Rubens Barikelo (Brazil, Vilijams)           7

13. Vitalij Petrov (Rusija, Reno)         6

14. Haime Alguersuari (Španija, Toro Roso)  3

15. Niko Hulkenberg (Nemačka, Vilijams)     1

 

ŠAMPIONAT EKIPA

1. Meklaren     119

2. Ferari           116

3. Red Bul       113

4. Mercedes     72

5. Reno            50

6. Fors Indija   24

7. Vilijams       8

8. Toro Roso   2