hamilton press PHOTO Mark Thompson Getty Images Sport

Hamilton zadovoljan pobedom u Kini

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je zadovoljan današnjom pobedom u trci Formule 1 za Veliku nagradu Kine i da veliki konkurent Ferari nije mogao ozbiljnije da ugrozi njegovu ekipu u Šangaju.
Hamilton je pobedio danas u trci za Veliku nagradu Kine u Šangaju, ostvario 35. pobedu u karijeri i uvećao vođstvo u generalnom plasmanu.
-Ekipa je obavila odličan posao, zadovoljan sam što mi je ceo vikend u Šangaju protekao glatko. Dobro sam kontrolisao razliku nad protivnicima i čuvao gume za najvažnije trenutke u trci. Ferari je bio prilično blizu, ali ni u jednom trenutku nije bio u prilici da nas ugrozi – rekao je Hamilton, preneli su britanski mediji.
Vozači su trku završili iza bezbednosnog vozila, koje je izašlo na stazu dva kruga pre kraja trke, pošto se zapalio motor MaksaVerštapena iz ekipe Toro Roso.
To je šesti put da se trka Formule 1 završi na taj način. Prvi put vozači su završili iza „sejfti kara“ 1999. godine u trci za Veliku nagradu Kanade, zatim u Australiji 10 godina kasnije, u Italiji, takođe 2009. godine, u Monaku godinu dana kasnije, Brazilu 2012. godine i Kanadi prošle godine.
-Sejfti kar nije pomogao, pošto je tada splasla atmosfera na stazi, ali najvažnije je da niko nije povređen – dodao je aktuelni svetski šampion.
Današnjom pobedom Hamilton je 10. uzastopnu trku završio na podijumu, što je najduži takav niz u njegovoj karijeri. Prethodno, 2007. godine imao je devet uzastopnih podijuma dok je vozio za Meklaren.
Vozač Mercedesa Niko Rozberg zauzeo je drugo mesto u Šangaju. On je rekao da je zadovoljan razlikom koju Mercedes pravi nad Ferarijem.
-Sve sam pokušao kako bih smanjio zaostatak (za Hamiltonom), ali nije se isplatilo pošto su mi gume bile istrošene. Zadovoljni smo razlikom nad Ferarijem, pobedili smo ih posle njihovog trijumfa u Maleziji i važno je što smo se vratili – rekao je Rozberg.
Trećeplasirani u trci, vozač Ferarija Sebastijan Fetel rekao je da je zadovoljan rezultatima na početku sezone.
-Srećan sam. U tri trke – tri podijuma, to je dobro. Srećan sam zbog ekipe i nadam se da ćemo biti bliži u borbi sa Mercedesom. Ovo je bila dobra trka. Kada smo vozili mekim gumama bili smo blizu Mercedesu, ali oni su bili prebrzi kada su vozili tvrdim gumama – rekao je Fetel.

Povezana vest:  Hamilton: Psihološki sam jači ove sezone