luis_hamilton_monte_karlo_2010

SUTRA U 18 ČASOVA MEKLAREN I RED BUL NASTAVLJAJU BORBU NA VELIKOJ NAGRADI KANADE

Bikovi na popravnom

 

Posle dve godine odsustva, najbrži svetski karavan na četiri točka ponovo će danas voziti Veliku nagradu Kanade na stazi u Montrealu, kojom je poslednji put

projurio 2008.

U odnosu na to vreme, situacija se bitno promenila. Meklaren i Ferari su i dalje među najboljima, iako ekipa iz Maranela pomalo štuca. S druge strane, tadašnji dvostruki pobednik Kanade, BMW Zauber potpuno se srozao, a Red Bul je tada još uvek bio u borbi za ravnopravno mesto među najboljim ekipama. Tojota i Honda se više ne takmiče.

Posle velike prašine koja se podigla na trci u Istanbulu zbog neverovatne greške dvojca Red Bula, Sebastijana Fetela i Marka Vebera, Meklaren je poklon potpuno iskoristio jer su Luis Hemilton i DŽenson Baton ostvarili dvostruku pobedu. Ekipa iz Vokinga uspela je, čini se, da iskorači u odnosu na konkurente i deluju kao najveći favoriti pred današnju trku. Međutim, Formula 1 umela je i te kako da iznenadi u prošlosti. Čak ni Luis Hemilton nije želeo da prognozira rezultat trke, iako staza u Kanadi odgovara ekipi iz Vokinga.

– Teško je tako nešto predvideti iz prostog razloga što sve ekipe rade na poboljšanjima bolida. Mi još uvek ne znamo našu pravu brzinu – objašnjava Ostrvljanin.

Za to vreme klupski kolega, aktuelni šampion DŽenson Baton, mišljenja je da će gume veoma uticati na planiranje strategije za trku, s obzirom da su vozači imali prilične pritužbe na prljavu stazu.

Povezana vest:  Fetel slupao auto na prvom treningu u Istanbulu


Sigurno će na stazi Žil Vilnev u Montrealu biti najzanimljivije videti kako će se ponašati dvojac ekipe iz Milton Kinsa. Dvostruka pobeda za Red Bul u Turskoj odlepršala je u 40. krugu kada su Fetel i Veber imali udes iz kojeg je Nemac izvukao deblji kraj ne završivši trku, dok je Kengur morao da ode u boks na zamenu prednjeg dela, ali je ipak uspeo da osvoji treće mesto.

U protekle dve nedelje mnogo je priče bilo na tu temu. Strasti su se navodno smirile, ali se niko od aktera te gluposti nije izvinio zbog poteza. Očigledno obojica misle da su u pravu. Ostaje da lebdi pitanje da li će se ponovo destiti bliski susret kolega i koliko će on biti miroljubiv? Staza presuđuje.

– Uvek je isto u Montrealu. Staza je prilično nezgodna i videćemo šta će se dešavati na trci – ocenjuje Veber stigavši i da se našalio – Ali nezgodna staza za Montreal je nešto potpuno uobičajno.

Ferarijev put od prve trke sezone i dvostruke pobede u Bahreinu, konstantno ide na niže. Skuderija ne uspeva da bude brza kao Meklaren i Red Bul, a posle Turske je Fernando Alonso istakao da se borio sa bolidom ekipe Reno što je za italijansku ekipu neuspeh. Doduše, Španac je i jedan od retkih koji se nije požalio na prljavu stazu.

Povezana vest:  Sebastijan Fetel pobedio u trci za Veliku nagradu Singapura

– Mislim da je staza u redu. Novi asfalt je svuda, osim u krivini osam gde je i dalje stari. Zaista je sve proteklo u najboljem redu, međutim danas već sve možnje biti drugačije – nije imao zamerki Alonso, ali je i dalje oprezan.

Mercedes definitivno postaje iz trke u trku sve bolji. Posle preležanih dečijih bolesti, nemačka ekipa od prelaska na evropsko tlo izgleda sve bolje. Jedini problem za Srebrne strele, da bi se umešale u borbu sa Meklarenom i Red Bulom, predstavljnja brzina. Toga je svestan i Mihael Šumaher.

– Teško je predvideti koliko možemo ovde da postignemo. Moje mišljenje je da ćemo imati rezultate u skladu sa našim očekivanjima, a to je otprilike treći najbrži od svih timova – realan je Nemac.

Nezgodan staza u Montrealu, čiji se jedan deo vozi kao ulična trka, neće imati milosti prema vozačima. Situaciju će biti još teža ukoliko i kiša padne u Montrealu. U tom slučaju nastaće ludnica, a pobedi se u takvoj situaciji mogu nadati samo najpribraniji.

Mihajlo Trkulja

 

REZULTATI KVALIFIKACIJA ZA VN TURSKE

1. Luis Hemilton (V. Britanija, Meklaren) 1:15,105 minuta, 2. Mark Veber (Australija, Red Bul) 1:15,373, 3. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul) 1:15,420, 4. Fernando Alonso (Španija, Ferari) 1:15, 435, 5. DŽenson Baton (V. Britanija, Meklaren) 1:15,520, 6. Vitantonio LJuci (Italija, Fors Indija) 1:15,648, 7. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 1:15,688, 8. Robert Kubica (Poljska, Reno) 1:15,715, 9. Adrijan Zutil (Nemačka, Fors Indija) 1:15,881, 10. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP) 1:16,071…

Povezana vest:  Alonso se vraća u Meklaren

 

ŠAMPIONAT VOZAČA

1. Mark Veber (Australija, Red Bul)  93

2. DŽenson Baaton (V. Britanija, Meklaren)  88

3. Luis Hemilton (V. Britanija, Meklaren)      84

4. Fernando Alonso (Španija, Ferari)  79

5. Sebastijan Fetel (Nemačka, Red Bul)         78

6. Robert Kubica (Poljska, Reno)       67

7. Felipe Masa (Brazil, Ferari) 67

8. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes GP)   66

9. Mihael Šumaher (Nemačka, Mercedes GP)            34

10. Adrijan Zutil (Nemačka, Fors Indija)       22

11. Vitantonio LJuci (Italija, Fors Indija)       10

12. Rubens Barikelo (Brazil, Vilijams)           7

13. Vitalij Petrov (Rusija, Reno)         6

14. Haime Alguersuari (Španija, Toro Roso)  3

15. Niko Hulkenberg (Nemačka, Vilijams)     1

16. Sebastijan Buemi (Švajcarska, Toro Roso)           1

17. Kamui Kobajaši (Japan, Zauber)   1

 

ŠAMPIONAT EKIPA

1. Meklaren     172

2. Red Bul       171

3. Ferari           146

4. Mercedes GP          100

5. Reno            73

6. Fors Indija   32

7. Vilijams       8

8. Toro Roso   4

9. Zauber         4