luis_hamilton

LUIS HAMILTON DOŠAO DO DRUGE POBEDE U NIZU OSVAJANJEM VELIKE NAGRADE KANADE

Repriza za Britanca

 

Apetiti Meklarena porasli su posle dvostruke pobede u Turskoj pre dve nedelje, pa je ekipa iz Vokinga priredila reprizu i na Velikoj nagradi Kanade. Luis Hemilton pobedio je na drugoj trci u nizu, a DŽenson Baton se pobrinuo da plen za britansku ekipu bude još bogatiji. Probudio se i Ferari trećim mestom Fernanda Alonsa.

Svetski šampion iz 2008. ponovio je premijernu godinu u najbržem cirkusu, 2007, kada je takođe trijumfovao u zemlji javorovog lišća. Uspeo je da odbrani pol poziciju, ali brzo otišao u boks zbog mekih guma na kojima je startovao. Međutim, ni drugi nisu imali ništa manje problema jer je poznato da staza u Montrealu nema milosti prema gumama koje se nemilice troše tokom trke. Interesantno, samo sedam vozača je trku završilo u istom krugu.

Hemilton je čak u jednom trenutku izgubio u boksu poziciju od Fernanda Alonsa, ali je na stazi moćniji Meklaren ipak lako izašao na kraj sa crvenim bolidom Ferarija.

Povezana vest:  Novi model Ferarija za novu sezonu

– Odličan vikend. Stvari su išle veoma dobro za nas, a i tim je uradio sjajan posao. Veoma sam srećan zbog ove pobede – zadovoljno je zvučao Britanac.

Da sve bude još bolje za ekipu iz Vokinga pobrinuo se aktuelni šampion DŽenson Baton osvajanjem drugog mesta. Ovo je Meklarenu treća dvostruka pobeda u sezoni posle Kine i Turske.

– Ovo je bila veoma teška i komplikovana trka u kojoj je trebalo mnogo voditi računa o gumama, ali je ipak bila sjajna. Zaista je bilo uživanje voziti je – ocenio je Baton uz šalu. – Voleo bih da smo Luis i ja završili na obrnutim pozicijama.

Malo je živnuo i Ferari. Fernando Alonso osvojio je treće mesto, ali je Felipe Masa opet imao velikih problema, možda je bolje napisati malera. Na startu, Masa je imao bliski susret sa Vitantoniom LJucijem iz Fors Indije u kojem su obojica izvukla deblji kraj. Kada je pred sam kraj trke uspeo da dođe do pozicije koja mu je garantovala bod, Brazilac je pokušao da prestigne Mihaela Šumahera, ali je opet došlo do kontakta zbog kojeg je morao u boks na zamenu prednjeg krila. Posle svih peripetija Masa je zauzeo tek 16. mesto uz krug zaostatka.

Povezana vest:  FORMULA 1, Alonso: Neka bude haotična trka u Brazilu

Za razliku od njega, Alonso je bio u pravu kada je pre trke rekao da do dobrog plasmana može doći taktikom, jer na stazi nema dovoljnu brzinu. Ispostavilo se da je bio u pravu.

– Bio je ovo dobar dan u kojem smo imali i priliku za pobedu. Posle osmog mesta u Turskoj ovo je dobar oporavak za ekipu. Dobro je biti na podijumu posle nekoliko razočaravajućih trka – svestan je značaja rezultata Španac.

Strategija, koja se podrazumevala za Kanadu zbog teške staze za gume, nije bila jača strana ekipi Red Bula. Sebastijan Fetel i Mark Veber osvojili su četvrto, odnosno, peto mesto iako su u jednom delu trke bili na vodećim pozicijama, posebno Veber.

Povezana vest:  Luis Hamilton viđen sa novom devojkom

Međutim, Australijanac je predugo ostao na istom setu guma, zbog čega je uspeo da ga pristigne Hemilton mada je bio skoro 12 sekundi iza Kengura. Dogodilo se neizbežno, Veber je izgubio prvo mesto i tek tada je otišao u boks, ali je već bilo kasno ne samo da bi se ponovo upustio u borbu za pobedum, već je izašao iza Fetela na stazu. U svakom slučaju, austrijska ekipa bolje je prošla nego u Turskoj, ali je u ovom trenutku daleko od forme potrebne u borbi za titulu.

Čast Mercedesa odbranio je šestim mestom Niko Rozberg, dok je Robert Kubica u Renou došao, kao po običaju, do bodova osvajanjem sedmog mesta. Dobar rezultat ostvario je i osmom pozicijom Sebastijan Buemi u Toro Rosu, a standardno dobra bila je i ekipa Fors Indije, pošto su Vitantonio Ljuci i Adrijan Zutil dodali nove bodove na svoj i konto ekipe devetom i 10. pozicijom.