Aktuelni svetski šampion Formule 1 vozač Mercedesa Lus Hamilton pobedio je večeras u trci za Veliku nagradu Kanade u Montrealu i smanjio zaostatak za vodećim u generalnom plasmanu, klupskim kolegom Nikom Rozbergom na devet bodova.

Hamilton je do druge uzastopne, a 45. pobede u karijeri došao za sat, 31 minut, pet sekundi, 296.

On je peti put u karijeri pobedio u trci za Veliku nagradu Kanade. Osim dobre vožnje Hamiltona, trku je odlučila i strategija, pošto je Hamilton jednom išao u boks, a njegov glavni konkurent u trci Sebastijan Fetel iz Ferarija dva puta.

Drugi je bio Fetel sa 5,011 sekundi zaostatka, a a treći kroz cilj prošao je Valteri Botas iz Vilijamsa sa zaostatkom od 46,422 sekunde.

Četvrto mesto zauzeo je Maks Verštapen iz Red Bula, peti je bio Rozberg, a šesti Kimi Raikonen iz Ferarija. Bodove su još osvojili vozač Red Bula Danijel Rikardo, Niko Hulkenberg iz Fors Indije, Karlos Sainc iz ekipe Toro Roso i vozač Fors Indije Serhio Peres.

Povezana vest:  FORMULA 1, Fetelu pol pozicija u Bahreinu

Fetel je odlično startovao, krenuo je sa treće pozicije, obišao je dvojicu vozača iz Mercedesa i izbio na čelo. Hamilton, koji je krenuo sa pol pozicije, je bio odmah iza njega, dok je Rozberg, koji je krenuo sa drugog mesta, izleteo sa staze i pao na 10. Iza Hamiltona vozili su Verštapen, Rikardo, Raikonen, Botas i Masa.

Hamilton je vozio najbrži krug i bio je na nešto više od jedne sekunde zaostatka za Fetelom u devetom krugu. Na stazu je uvedeno pravilo virtuelnog sejfti kara kada se pored ograde zbog požara na bolidu zaustavio vozač Meklarena Dženson Baton. To su iskoristili Ferarijevi vozači, prvo je u boks na zamenu guma otišao Fetel, a odmah za njim i Raikonen. Fetel se vratio na stazu kao četvrti, a vođstvo je preuzeo Hamilton.

U 15. krugu Hamilton je imao 12 sekundi prednosti nad Fetelom, a Rozberg je pretekao Hulkenberga za sedmo mesto. Vozači su odlazili na zamenu guma, a Fetel je bio najbrži na stazi i do 19. kruga vratio se iza Hamiltona sa devet sekundi zaostatka. Hamilton je u 25. krugu otišao u boks i vratio se na stazu iza Fetela, sa 13,2 sekunde zaostatka, dok je njegov klupski kolega Rozberg sa petog mesta otišao na promenu guma i vratio se kao osmi.

Povezana vest:  Hamilton želi pregovore o ugovoru sa Mercedesom po osvajanju titule

Rozberg je na polovini trke dobro vozio i popravljao je plasman, a u 35. krugu borio se sa Botasom za peto mesto. Takođe i njegov klupski kolega bio je brz, smanjivao je zaostatak za Fetelom. Nemac je u 37. krugu otišao u boks i vratio se na drugo mesto iza Hamiltona sa osam sekundi zaostatka. Ispostavilo se da je to bilo presudno, pošto je Hamilton do kraja trke izdržao sa starim gumama.

Povezana vest:  Bulije brani odluku tima: Robert je pravi takmičar, njegov život su trke

Rikardo je u 39. krugu otišao u boks, zadržao se duže nego što je trebalo i vratio se na stazu iza Rozberga i Raikonena na sedmo mesto.Fetel je dobro vozio sa novim mekim gumama i iz kruga u krug je smanjivao zaostatak, ali je Hamilton sigurnom vožnjom čuvao prednost.

Rozberg je u 52. krugu otišao u boks pošto mu je pukla guma u pokušaju da pretekne Botasa i vratio se na sedmo mesto, a Fetel je u 57. krugu pogrešio, prošao je ravno u krivini, pa je Hamilton otišao na šest sekundi prednosti.

Rozberg je u završnici odlično vozio, popravljao je plasman, u 66. krugu došao je na peto mesto i borio se sa Verštapenom za četvrto, ali je pogrešio u poslednjem krugu, okrenuo se na stazi i na kraju je morao da se zadovolji petim mestom.

Naredna trka u šampionatu voziće se naredne nedelje u Bakuu za Veliku nagradu Evrope.