Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Austrije, posle incidenta u poslednjem krugu sa klupskim kolegom Nikom Rozbergom.

Hamilton je u poslednjem krugu obišao do tada vodećeg Rozberga, koji ga je udario prilikom obilaženja, zbog čega mu je pukla guma i oštetio se bolid, pa je trku završio na četvrtom mestu.

Dvostruki uzastopni svetski šampion Hamilton ostvario je 45. pobedu u karijeri, a treću u sezoni. On je trku na stazi Špilberg završio za sat, 27 minuta, 38 sekundi, 107.

Drugo mesto osvojio je vozač Red Bula Maks Verštapen sa 5,719 sekundi zaostatka a treći kroz cilj prošao je vozač Ferarija Kimi Raikonen sa zaostatkom od 6,024 sekunde.

Bodove su još osvojili Danijel Rikardo iz Red Bula, Dženson Baton iz Meklarena, vozač ekipe Has Roman Grožan, Karlos Sainc iz ekipe Toro Roso, Valteri Botas iz Vilijamsa i Paskal Verlejn iz Manora.

Hamilton je dobro krenuo sa pol pozicije i zadržao prvo mesto, a dobro su krenuli i Baton i Raikonen, koji su pretekli drugoplasiranog Rikarda. Rozberg je zbog kazne umesto sa drugog krenuo sa šestog mesta i odmah je pretekao Verštapena na petom mestu. Takođe, zbog kazne Fetel je umesto sa četvrtog krenuo sa devetog mesta, ali je brzo dospeo na šesto.

Povezana vest:  FORMULA 1, Raikonen najbrži na prvom testiranju

Aktuelni svetski prvak je sigurno čuvao prvo mesto, a njegov klupski kolega Rozberg obišao je u sedmom krugu Hulkenberga i prešao na četvrto mesto. Baton je zatim otišao u boks, a iza vodećeg našao se Raikonen sa 3,6 sekundi zaostatka, a pratio ga je Rozberg, koji je ubrzo otišao na zamenu guma a na stazu se vratio kao 15. i gubio je mnogo vremena zbog gužve na stazi.

Raikonen i Rozberg su u tim trenucima vozili brže krugove od Hamiltona, ali je Britanac čuvao oko tri sekunde prednosti, sve do 22. kada je otišao u boks i posle nešto slabije reakcije mehaničara na stazu se vratio kao četvrti, iza Raikonena, Fetela i Rozberga. Odmah je Finac otišao u boks i vratio se na stazu na šestom mestu iza Rikarda.

Povezana vest:  VN MAĐARSKE, Baton: Pobedili smo jer smo brzi, a ne zbog kiše

U 27. krugu na stazu je izašao „sejfti kar“, pošto je Fetel udario u ogradu. Njemu je pukla guma, bolid se okrenuo na stazi i prednjim delom udario u ogradu. Fetel, koji danas puni 29 godina, je nepovređen izašao iz vozila.

Trka je nastavljena u 32. krugu, Rozberg je vodio ispred Hamiltona, Verštapena i Rikarda, dok su Masa i Peres popravili pozicije, popeli su se na 10. odnosno 11. mesto. Rozberg je u tim trenucima bio najbrži na stazi i stekao je dve sekunde prednosti nad klupskim kolegom, koji je ubrzo uzvratio i do 46. kruga stigao na 1,1 sekundu zaostatka.

Hamilton je u 55. krugu otišao u boks i zadržao se nešto više od tri sekunde u boksu, ali se vratio na treće mesto ispred Rikarda. On je ušao široko u krivinu i tu izgubio vreme. Odmah je Rozberg otišao u boks i vratio se ispred Hamiltona a iza Verštapena, koga je u 61. krugu obišao i vratio vođstvo. Dva kruga kasnije isto je učinio i Hamilton, pa se dvojac Mercedesa borio za prvo mesto.

Povezana vest:  Baton želi da ostane u Meklarenu i osvoji šampionat

Hamilton je do kraja trke jurio Rozberga, u poslednjem krugu, kada se raščistila gužva na stazi, krenuo je da ga obilazi, ali ga je Rozberg udario. Britanac je na kratko izašao sa staze, ali se vratio, a u tom trenutku Rozbergu je pukla guma, obišli su ga Verštapen i Raikonen i Nemac je trku završio na četvrtom mestu.

Kada su putem radija iz boksa posle čestitki rekli Hamiltonu da to „nije rezultat koji smo očekivali“, Hamilton je uzvratio: „Bio sam sa spoljne strane, nisam ja udario“.

Formula 1 saopštila je da je Rozberg pod istragom zbog incidenta u poslednjem krugu.

Rozberg je zadržao prvo mesto u generalnom plasmanu sa 152 boda, a Hamilton je drugi sa 141.

Naredna trka u šampionatu voziće se sledeće nedelje za Veliku nagradu Velike Britanije.