Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u Velikoj trci Mađarske u Formuli jedan, vožene na stazi Hungaroring, i tako preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.

Drugo mesto danas je osvojio Hamiltonov timski drug Niko Rozberg.

Pre pet trka, Rozberg je imao 43 boda prednosti, a Hamilton sada ima šest bodova više na vrhu. Ovo je bila 11. trka u šampionatu.

U konkurenciji konstruktora, Mercedes je prvi sa 278 bodova. Ferari je drugi sa 224, a Red Bul 223.

Povezana vest:  FORMULA 1, Eklstonu počinje suđenje za podmićivanje

Na podijumu se danas našao i vozač Red Bula Danijel Rikardo. Sebastijan Fetel iz Ferarija bio je četvrti, Maks Ferstapen iz Red Bula peti. Bodove su osvojili još i Kimi Raikonen iz Ferarija, Fernando Alosno iz Meklarena, Karlos Sains iz Toro Rosoa, Valteri Botas iz Vilijamsa i Niko Hilkenberg iz Fors Indije.

VN Mađarske rešena je praktično na samom početku, kada je Hamilton u prvom krugu pretekao Rozberga, koji je bio na „polu“, i tako preuzeo kontrolu na stazi koja je poznata po tome da se teško pretiče na njoj.

Povezana vest:  Botas potpisao za Mercedes, Masa se vraća u Formulu 1

Rozberg je u dva navrata dolazio na pola sekunde od timskog druga, ali je Hamilton u oba navrata uspeo da ubrza i da pobegne.

Hamiltonu je u jednom trenutku naređeno i da ubrza, kada je Rikardo došao blizu Rozberga.

Vozila Raikonena i Ferstapena bila su u kontaktu kada je Finac pokušavao da pretekne tinejdžera, posle čega ga je optužio za nelegalno blokiranje.

Povezana vest:  FORMULA 1, HRT izgubio pravo nastupa na VN Australije, Perez kažnjen

Alonso je bio sedmi, a njegov timski drug Dženson Baton nije završio trku, jedini danas, pošto mu se bolid odmah na početku trke pokvario.