Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Italije i na dva boda smanjio zaostatak u šampionatu za klupskim kolegom Luisom Hamiltonom, koji je posle lošeg starta zauzeo drugo mesto.

Rozberg je tako ostvario drugu uzastopnu pobedu u sezoni, prvu u Monci, a ukupno 21. u karijeri. Nemac je do sedme pobede u sezoni došao za sat, 17 minuta i 28 sekundi. On je iskoristio loš start Hamiltona sa pol-pozicije, preuzeo prvo mesto i do kraja trke nije ispuštao prednost.

Drugi je bio aktuelni svetski prvak Luis Hamilton sa 15,070 sekundi zaostatka, a treće mesto zauzeo je vozač Ferarija Sebastijan Fetel sa zaostatkom od 20,990 sekundi.

Četvrti je bio Kimi Raikonen iz Ferarija, a peti vozač Red Bula Danijel Rikardo. Bodove su još osvojili vozač Vilijamsa Valteri Botas, Maks Verstapen iz Red Bula, Serhio Peres iz Fors Indije, Felipe Masa iz Vilijamsa i Niko Hulkenberg iz Fors Indije.

Povezana vest:  FORMULA 1, Rozberg srećan zbog pobede u Monte Karlu

U generalnom plasmanu vozača Hamilton je prvi sa 250 bodova, a dva boda manje ima Rozberg.

Rozberg je dobro krenuo, preuzeo je prvo mesto od Hamiltona, koji je posle veoma lošeg starta pao na šesto mesto. Vozači Ferarija Fetel i Raikonen popeli na drugo i treće mesto, a iza njih išli su Raikonen, Botas i Rikardo. Loše je startovao i Verstapen, koji je sa sedmog pao na 11. mesto.

Hamilton je ubrzo uspeo da obiđe Rikarda na petom mestu, a u 11. krugu i Botasa za četvrto, pa se našao na 11 sekundi zaostatka za prvoplasiranim Rozbergom. Posle odlazaka u boks Ferarijevih vozača, gde se Fetel zadržao duže nego što je planirano, Rozberg je imao 15 sekundi prednosti nad Hamiltonom u 19. krugu.

Povezana vest:  Alonso najplaćeniji vozač Formule 1

Aktuelni svetski prvak je uspeo da smanji zaostatak za vodećim na 12,7 sekundi, a Rozberg je u 25. krugu otišao u boks i na stazu se vratio ispred oba bolida Ferarija. Hamilton je preuzeo prvo mesto, ali samo do odlaska na zamenu guma u 26. krugu, pa se na stazu vratio na četvrtom mestu iza Fetela i Raikonena. U tom delu trke veliku borbu za peto mesto vodili su Botas i Rikardo, a vozač Vilijamsa uspevao je da bude ispred Red Bula.

Hamilton je u tim trenucima bio najbrži na stazi, smanjio je zaostatak za Rozbergom na 10 sekundi i čekao je da u boks odu bolidi Ferarija i da se nađe iza klupskog kolege. Na 20 krugova do kraja Fetel pa Raikonen su otišli u boks, Hamilton je preuzeo drugo mesto, a 16 krugova pre kraja zaostajao je nešto više od 11 sekundi za Rozbergom.

Povezana vest:  FORMULA 1, Vlasnik Red Bula: Isti tretman za Fetela i Vebera

On je u 43. krugu pogrešio pri ulasku u krivinu i izgubio dve sekunde, pa je Rozberg na bezbednoj udaljenosti sigurnom vožnjom ostvario pobedu. Meklarenovi vozači Ferando Alonso i Dženson Baton borili su se za 12. mesto, Britanac je „pobedio“, ali su obojica ostali bez bodova na slavnoj stazi u Monci.

Do kraja trke Rikardo je obišao Botasa za peto, a Verstapen Peresa za sedmo mesto.

Naredna trka u šampionatu voziće se 18. septembra za Veliku nagradu Singapura.