Vozač Mercedesa Niko Rozberg pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Japana i na 33 boda uvećao prednost nad klupskim kolegom Luisom Hamiltonom, a njihova ekipa osvojila je treću uzastopnu šampionsku titulu u konkurenciji konstruktora.

Rozberg je ostvario devetu pobedu u sezoni, 23. u karijeri, a prvu na stazi Suzuka u Japanu. On je ostvario rezultat od sat, 26 minuta, 43 sekunde, 333 i ; to je njegova četvrta pobeda u poslednjih pet trka posle letnje pauze.

Drugo mesto zauzeo je Maks Verstapen iz Red Bula sa 4,978 sekundi zaostatka, a treći kroz cilj prošao je Hamilton sa zaostatkom od 5,776 sekundi.

Vozači Ferarija Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen zauzeli su peto i šesto mesto, a sedmi je bio Danijel Rikardo iz Red Bula. Bodove su još osvojili Serhio Peres i Niko Hulkenberg iz Fors Indije i vozači Vilijamsa Felipe Masa i Valteri Botas.

Povezana vest:  Bjanki ozbiljno povredje i hitno operisan

Raikonen je zbog promene menjača umesto sa trećeg startovao sa osmog mesta, dok je Baton zbog promene motora startovao sa poslednje pozicije, a ne sa 17.

Rozberg je dobro startovao sačuvao je prvo mesto, dok je njegov klupski kolega Hamilton izuzetno loše počeo, na startu je izgubio šest pozicija i pao na osmo mesto. Rozberg je vodio ispred Verstapena, Peresa, Fetela i Rikarda.

Fetel je ubrzo obišao Peresa za treće mesto, a Raikonen u šestom krugu Hulkenberga za šesto, dok je vodeći vozač Mercedesa za to vreme stekao tri sekunde prednosti. Hamilton je u narednom krugu obišao Hulkenberga i našao se iza Raikonena, koji je u jednom trenutku široko ušao u krivinu i izgubio malo vremena, ali je zadržao poziciju.

Prvi u boks otišli su vozači Red Bula Verstapen i Rikardo, a posle njih Rozberg, Fetel, Peres i Raikonen. Rozberg je na stazu izašao ispred Verstapena, a u 14. krugu na zamenu guma otišao je Hamilton i vratio se ispred Raikonena. Britanac je u tim trenucima dobro vozio, obišao je i Rikarda i popeo se na četvrto mesto.

Povezana vest:  Rozberg: Sjajno je pobediti kod kuće

Rozberg je sigurnom vožnjom stekao četiri sekunde prednosti nad Verstapenom, a Hamilton je 10 sekundi zaostajao za trećeplasiranim Fetelom, a u 23. krugu 19,3 sekunde za vodećim.

Trostruki svetski prvak smanjio je ispod 10 sekundi zaostatak za Fetelom, a posle toga vozači su odlazili u boks na drugu zamenu guma, posle čega je Rozberg zadržao prvo mesto ispred Verstapena, ali je bio iza Fetela i Hamiltona koji do tada nisu bili u boksu.

Fetel se tada putem radija žalio na vozače koji zaostaju jedan krug da se sporo sklanjaju i da prave gužvu na stazi, što je koristio Hamilton i prišao na 4,8 sekundi zaostatka. Britanac je u 34. krugu otišao u boks i na tvrdim gumama vratio se na stazu ispred Raikonena na četvrto mesto.

Povezana vest:  Šumaher: Imamo konkurentno vozilo

Na zamenu guma Fetel je otišao krug kasnije, kada su mehaničari stavili meke gume na njegov bolid, i vratio se iza Hamiltona, Rozberg je ostao prvi a Verstapen drugi. Rozberg je 13 krugova pre kraja imao 4,2 sekunde prednosti, a Hamilton je nešto više od dve sekunde zaostajao za drugoplasiranim.

Hamilton je do kraja trke pokušavao da obiđe Verstapena, ali bezuspešno, pa je ostao na trećem mestu sa 33 boda zaostatka za Rozbergom, koji je tako u dobroj poziciji za osvajanje prve šampionske titule četiri trke pre kraja šampionata.

Naredna trka u šampionatu na programu je 23. oktobraza Veliku nagradu SAD.