Vozač Mercedesa Valteri Botas ostvario je danas prvu pobedu u karijeri u Formuli 1, pošto je pobedio u trci za Veliku nagradu Rusije u Sočiju.

Botas je na startu obišao vozača Ferarija Sebastijana Fetela, sa kojim se do poslednjeg kruga borio za pobedu. Finac je trku završio za 1:28,08,743. On je ostvario prvu pobedu u 81. trci u karijeri, a tek u četvrtom nastupu za Mercedes.

Fetel je zauzeo drugo mesto sa 0,617 sekundi zaostatka, a treći je bio njegov klupski kolega Kimi Raikonen sa zaostatkom od 11 sekundi. To je prvi put od prošlog jula.

Četvrto mesto zauzeo je vozač Mercedesa Luis Hamilton sa zaostatkom od 36 sekundi, peti je bio Maks Verstapen iz Red Bula, dok su šesto i sedmo mesto zauzeli vozači Fors Indije Serhio Peres i Esteban Okon. Bodove su još osvojili Niko Hulkenberg iz Renoa, Felipe Masa iz Vilijamsa i vozač ekipe Toro Roso Karlos Sainc Mlađi.

Povezana vest:  FORMULA 1, Adrijan Zutil drugi vozač Fors Indije

Pre početka trke umesto jednog kruga za zagrevanje, vozila su se dva, pošto se vozač Meklarena Fernando Alonso zaustavio na stazi i odustao. Botas je odlično krenuo sa trećeg mesta, obišao dvojac Ferarija Fetela i Raikonena i preuzeo prvo mesto. Hamilton je pokušao da obiđe trećeplasiranog Raikonena, ali se Finac odbranio, pa je Britanac vozio na četvrtom mestu, ispred Verstapena.

Već u prvom krugu na stazu je izašao „sejfti kar“ zbog sudara Džoliona Palmera i Romana Grožana, a u čevrtom krugu trka je nastavljena, a u petom je odustao vozač Red Bula Danijel Rikardo zbog problema s kočnicama. Botas je do šestog kruga stekao skoro dve sekunde prednosti nad Fetelom, a do 14. kruga skoro je udvostručio prednost.

Povezana vest:  Braća Brajan se povukli iz Dejvis kupa

Hamilton je smanjio zaostatak za Raikonenom na 2,8 sekundi, ali se ubrzo požalio na nešto višu temperaturu u bolidu.

Botas je u 28. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Hamiltona, a vođstvo je preuzeo Fetel ispred klupskog kolege i Hamiltona. Dva kruga kasnije u boks je otišao Raikonen, a u 31. i Hamilton, a na stazu se vratio kao četvrti. Do tada vodeći Fetel otišao je na zamenu guma u 35. krugu, nešto duže se zadržao u boksu i na stazu se vratio iza Botasa, a sledili su ga Raikonen i Hamilton. Među lošije plasiranim vozačima nije bilo većih uzbuđenja, trka je bila mirna.

Fetel je u poslednjih nekoliko krugova pritiskao Botasa i pokušavao da smanji zaostatak, ali je Finac uspevao da održava nešto više od sekunde prednosti. Dva kruga pre kraja Fetel se primakao ispod jedne sekunde, najviše zahvaljujući gužvi na stazi ispred Botasa, pošto je Finca usporavao Masa, koji je zaostajao jedan krug. Botas je zatim obišao Masu, koji se našao ispred Fetela, a posle toga bilo je rešeno pitanje pobednika.

Povezana vest:  Neka se zeleni Beograd!

U generalnom plasmanu Fetel sada ima 86 bodova, 13 više od Hamiltona. Botas je treći sa 63 boda, a četvrti je Raikonen sa 49. U konkurenciji konstruktora prvi je Mercedes sa 136 boda, bodom više od Ferarija.

Uoči dodele prehara sa prvoplasiranom trojicom igrača razgovarao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Naredna trka u šampionatu na programu je 14. maja za Veliku nagradu Španije.