Vozač Mercedesa Valteri Botas pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Austrije.

Botas je od početka vodio, a u samoj završnici je uspeo da odbije napade vozača Ferarija Sebastijana Fetela. Botas je trku završio za sat, 21 minut, 48 sekundi,527 i ostvario drugu pobedu u karijeri.

Drugo mesto zauzeo je Fetel, a treći je bio Danijel Rikardo iz Red Bula, koji je uspeo da odbrani poziciju od Luisa Hamiltona iz Mercedesa.

Peto mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija, a šesti je bio Roman Grožan iz Hasa. Bodove su još osvojili vozači Fors Indije Serhio Peres i Esteban Okon, kao i vozači Vilijamsa Felipe Masa i Lens Strol.

Fetel je uvećao prednost u generalnom plasmanu na 20 bodova u odnosu na Hamiltona. Fetel ima 171 bod, Hamilton 151, dok je Botas treći sa 136 bodova.

Povezana vest:  Višegodišnji nastavak saradnje Mercedesa i Petronasa

Botas je dobro krenuo, zadržao je prvo mesto ispred Fetela, dok je Rikardo pretekao Raikonena na trećem, a Hamilton se sa osmog popeo na šesto mesto. Odmah je došlo do incidenta, Danil Kvjat je udario u Fernanda Alonsa, koji je zakačio Maksa Verstapena, posle čega su vozači Meklarena i Red Bula završili trku. To je bilo peto odustajanje Verstapena u poslednjih sedam trka. Hamilton je pao na sedmo mesto, a njegov klupski kolega je sigurno čuvao vođstvo.

Hamilton je posle toga pretekao Peresa na šestom mestu i zaostajao je 12 sekundi za Botasom, koji je imao 2,8 sekunde prednosti nad Fetelom. Britanac je zatim bio brži i od Grožana i našao se na petom mestu, iza Raikonena. On je posle toga napadao vozača Ferarija, primakao mu se na pola sekunde i pokušavao da ga obiđe.

Povezana vest:  Ferstapen pobedio u Silverstonu i prekinuo niz Mercedesa

U 32. krugu Hamilton je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Raikonena. Posle njega u boks je otišao Rikardo, a u 35. krugu i Fetel. Botas je stekao 28 sekundi prednosti na Nemcem, ali je u 42. krugu otišao u boks, gde se zadržao nešto duže, pa je vođstvo preuzeo Raikonen. Iza Botasa vozili su Fetel, Rikardo, Hamilton i Masa.

U 44. krugu Botas je iskoristio grešku Raikonena i preuzeo prvo mesto, a Finac je posle toga otišao u boks i na stazu se vratio na petom mestu, iza Hamiltona.

Fetel je u nastavku smanjivao zaostatak za Botasom, spustio se ispod tri sekunde, a šest sekundi za Nemcem vozio je Rikardo. Trostruki svetski prvak Hamilton prišao je Red Bulovom bolidu na 1,8 sekunde, a Rikardo je zatim za ceo krug obišao Masu, što je ubrzo učinio i Hamilton. Britanac je u tim trenucima u više navrata putem radija pitao o stanju prednjih guma, pošto se brinuo da su istrošene, ali su ga iz boksa uveravali da ne treba da brine o tome.

Povezana vest:  Tabele vozača i konstruktora posle trke u Kini

U samoj završnici Fetel je jurio Botasa, smanjio je zaostatak ispod sekunde, a onda je izgubio malo vremena dok je pretekao za ceo krug Grožana. Hamilton je u pretposlednjem krugu napao Rikarda, ali se Australijanac dobro odbranio. U obe borbe za prvu, odnosno treću poziciju, Botas i Rikardo su imali po 0,6 sekundi prednosti nad Fetelom i Hamiltonom i uspeli su da se odbrane.

Naredna trka u šampionatu vozi se za sedam dana na stazi Silverston, za Veliku nagradu Velike Britanije.