mark_veber_1

Mark Veber odobrava potez Ferarija u Hokenhajmu

 

Među salvama kritika koje su se obrušile na Skuderiju zbog upotrebe timske naredbe na Velikoj nagradi Nemačke u 49. krugu kada je Felipe Masa očigledno usporio kako bi Fernando Alonso preuzeo vodeću poziciju, zadesio se i jedan odobravajući komentar od Marka Vebera.

Reakcija vozača Red Bula pomalo je i čudna, ako se uzme u obzir da u austrijskoj ekipi postoji prilično jasna podela na vozača broj jedan i dva, koju doduše čelnici Bikova iz petnih žila negiraju. Pritom Veberu je zapala dvojka, što je i sam rekao proslavljajući pobedu na trci u Silverstonu. Ipak, Australijanac potpuno razume odluku Ferarija u Nemačkoj komentarišući da je na Hokenhajmu pobedio najbrži vozač.

Povezana vest:  Hamilton pobedio u trci za Veliku nagradu Španije

– Ferari je pružio Felipeu dobru šansu da pobedi, sve do trenutka kada nije mogao da umakne Alonsu. Očigledno je tim odlučio da najbrži vozač pobedi trku, a najbrži vozač tog dana je i trijumfovao – smatra Veber.

Uprkos ovakvom viđenju stvari Kengur veruje da Masa može da pobedi na Hungaroringu sutra, ali pod jednim uslovom.

– I dalje verujem da Masa ima šanse za pobedu u Mađarskoj. Naravno, ukoliko bude dovoljno brz da umakne svima. Takvu je priliku imao i u Hokenhajmu. Prvi deo trke u Nemačkoj odvezao je sjajno, ali je u drugom imao problema. Nije bio dovoljno brz i zbog toga je tim i odlučio da brži vozač osvoji trku – objašnjava Veber.

Povezana vest:  Hamilton i Alonso polako odustaju od šampionske trke

S druge strane, kada su u pitanju timske naredbe, Australijanac smatra da će to postojati dok god ima više od jednog bolida u ekipi.

– Izuzetno je teško kontrolisati timske naredbe. Postoje već 40 godina u ovom sportu i postojaće i u budućnosti. To je prosto tako. Ukoliko imate ekipu sa dva, tri, četiri bolida uvek će postojati određene situacije, na određenim stazama, pri određenim bodovima u šampionatu prilikom kojih će jedan bolid morati da bude u boljem položaju, a tim može da utiče na to. I naravno da će uticati – realan je Kengur.

Doduše, Veber je pokušao objasni zbog čega je to dobro, odnosno, da postoje i lošiji načini za uticaj tima na tok trke.

Povezana vest:  Veber, Alonso i Fetel na postolju VN Barselone

– Bolje je i to nego namerno uraditi loš odlazak u boks ili bilo šta drugo. Možete učiniti mnogo stvari ili bar pokušati, a imati pravilo po kojem je zabranjeno manipulisati dešavanjima na trci kroz timske naredbe je nemoguće. Možemo se dogovoriti noć pred trku u hotelu i stvar je rešena – naveo je primer Veber kako se mogu zanemariti pravila. – Mnogo je bolje uraditi to kao u Nemačkoj, nego sakrivati od svih. U ovom slučaju, Ferari je ostvario maksimalan rezultat. Naravno navijači to posmatraju na drugačiji način. Ali to se desilo mnogo puta od 2002. LJudi koji misle da je u Nemačkoj bio prvi put sanjaju.