sumaher

Šumaherov bolid se topi za vreme vožnje?!

 

Rezultati ispod očekivanja bilans su povratničke sezone najtrofejnijeg vozača u istorije Formule 1, Nemca Mihajla Šumahera. Povratkom na staze, sa kojih se udaljio na tri i po godine, Šumaher  je želeo da dokaže da je i dalje spreman za najveće stvari. Uostalom, možda i jeste, međutim bolid Mercedes GP-a nije na istoj visini kao i mogućnosti sedmerostrukog svetskog prvaka.

Povezana vest:  FORMULA 1, Hamilton pobedio u Monci, Alonso povećao prednost

U prilog tomu ide i priča koju je objavio nemački Bild, a kroz koju se tvrdi da se Šumaherov bolid – topi.

Šumaherov bolid, u nameri da se poveća njegova brzina, razvija 600 stepeni. Tako se stvara vakum koji bolidu koristi za čvršće prijanjanje stazom, a time se dobija dodatna brzina u krivinama.

Problem nastaje u tome što je donji deo bolida od karbona koji toplinu zadržava, a pod tako visokim temperaturama se i topi. Ovim su se u Mercedes GP-u poslužili po prvi puta na Hokenhajmu i gotovo sve što je moglo tom je prilikom krenulo je naopačke. Razlog je navodno taj što su u timu koristili premalo specijalnog materijala Pirosik koji bi trebalo da štiti donju stranu bolida.

Povezana vest:  Od 2012. godine Formula 1 u Rimu?

-Bolid je krajem trke izgledao drugačije nego na njenom početku – potvrđuje Šumaher.

Na Velikoj nagradi Mađarske Mercedes GP će odustati od ovog eksperimenta, ali već se u kvalifikacijama videlo koliko time bolid bude sporiji. Na žalost tima, topi se bolid, a ne vreme.