Predsednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) Žan Tod rekao je danas da će Ferari sebi naneti štetu ako napusti takmičenje u Formuli 1.

Predsednik Ferarija Serđo Markione žalio se na planove čelnika Formule 1 o novim pravilima od 2021. godine, vezano za smanjenje troškova i upotrebu jeftinijeg standardizovanog motora za sve ekipe.

Zbog novih pravila zabrinuti su Mercedes i Reno, a Ferari je otišao korak dalje zapretivši da će napustiti Formulu 1, u kojoj se takmiči od osnivanja tog takmičenja, 1950. godine.

Povezana vest:  Eklston sumnja da će se Nirburgring 2017. vratiti u Formulu 1

„Strahujem od Ferarijevog ili Mercedesovog odlaska. To je njihov izbor. Mi svakako ne želimo da nas neko napusti, a svi znamo da je Ferari brend. To je ekipa koja je deo Formule 1 od osnivanja i ne želimo da ode. Nisam siguran da bi za Ferari bilo dobro da napusti takmičenje, pošto je Ferari jedinstven brend, u kombinaciji sa trkačkim i drumskim vozilima“, rekao je Tod, preneo je Autosport.

Povezana vest:  Alonso najbrži na Wroom festivalu

Ferari i ostale ekpe učesnice su potpisale ugovore sa Formulom 1 do kraja sezone 2020. godine.

Tod je bio direktor Ferarija tokom dominacije te ekipe početkom veka.

„Mislim da će biti veoma bolno za Ferari da napusti Formulu 1. Ali, to nije moja odgovornost“, dodao je Tod.

Od početka primene Konkordovog sporazuma 1981. godine, Ferari ima pravo da stavi veto na pravila u Formuli 1, a Tod je rekao da će se o tome razgovarati u budućnosti sa čelnicima takmičenja i ostalim ekipama.

Povezana vest:  FIA: Bjanki je bez svesti, prebačen je u bolnicu