Nova sezona Formule 1 počinje u nedelju trkom za Veliku nagradu Australije u Melburnu, a najveći favoriti za šampionsku titulu su četvorostruki svetski prvaci Luis Hamilton iz Mercedesa i Sebastijan Fetel iz Ferarija.

Mercedes dominira Formulom 1 u poslednje četiri godine i ove sezone će pokušati da osvoji rekordne pete uzastopne titule u konkurenciji vozača i konstuktora. Hamilton i Fetel će pokušati da osvoje petu titulu šampiona i izjednače se sa legendarnim Huanom Manuelom Fandjom. Ispred je samo Mihael Šumaher sa sedam titula. Četiri titule ima i Alan Prost.

-Glavni cilj je da budem najbolji, a da bih to ostvario moram da se borim protiv najboljih. Ovo će biti uzbudljiva godina za navijače Formule 1, pošto imamo borbu dvojicu četvorosturkih svetskih prvaka – rekao je Hamilton, preneli su britanski mediji.

Povezana vest:  Eklston ipak razmišlja o prodaji

Fetel je osvojio titule od 2010. do 2013. godine dok je vozio za Red Bul. On je rekao da bi osvajanje titule sa Ferarijem bilo veliko zadovoljstvo.

-Ako pogledam protiv koga sam se trkao tokom karijere, to su uvek bili isti ljudi, a onda više brineš o tome protiv koga se trkaš i to ti pričinjava veće zadovoljstvo. Sada tražim krajnje zadovoljstvo, titulu sa Ferarijem, najvećeg tima u istoriji. To mi je glavni cilj, da osvojim titulu sa Ferarijem i da osvojim titulu protiv najboljih, a Luis je nedvosmisleno jedan od njih – rekao je Fetel.

Mnogi smatraju Mercedes i Ferari favoritima, ali i da bi Red Bul mogao da se umeša u borbu.

Povezana vest:  Volf: Ekipa želi da obezbedi ista vozila za Rozberga i Hamiltona

-Nadamo se da ćemo biti u toj grupi. Zaista se nadam da je Luis u pravu i da ćemo imati priliku da se borimo za titulu – rekao je vozač Red Bula Danijel Rikardo.

Takodje, očekjuje se da bolje rezultate u odnosu na prethodne godine ostvari i Meklaren, koji od ove godine koristi Renoove motore.

‘U Australiji ćemo biti na najnižem nivou, ali mislim da ćemo tokom sezone mnogo napredovati. Očekujem jak Meklaren u drugom delu sezone – rekao je dvostruki svetski prvak Fernando Alonso.

Ove sezone svaka ekipa će na raspolaganju imati tri motora, za razliku od prošle godine kada je bilo četiri. Dizajn je promenjen, a svi bolidi imaće ugradjen „oreol“ iznad kabine kao zaštitu glave vozača. Vozači su rekli da tokom predsezonskih testiranja „oreol“ gotovo da nije imao nikakvog uticaja na rezultate.

Povezana vest:  Otkazana trka u Bahreinu

U novoj sezoni pojaviće se i dvojica novih vozača prošlogodišnji bio šampion G2 serije Šarl Lekler, koji će nastupati za Zauber i Sergej Sirotkin koji je zamenio Felipea Masu u Vilijamsu. Voziće se 21 trka u šampionatu, sezona počinje u nedelju od 7 časova po srednjoevropskom vremenu trkom za Veliku nagradu Australije u Melburnu, a završava se 25. novembra u Abu Dabiju.

Prošle godine u Australiji je pobedio Fetel, ispred Hamiltona i Valterija Botasa iz Mercedesa. Fetel je i 2011. pobedio u Albert parku, a dve pobede na toj stazi ima i Hamilton, iz 2008. i 2015. godine.