Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Emilije Romanje u Italiji.

Verstapen je na početku trke obišao vozača Mercedesa Luisa Hamiltona koji je bio na pol poziciji, sigurno je vozio tokom čitave trke i ostvario 11. pobedu u karijeri. On je pobedio rezultatom dva sata, dva minuta, 34,598 sekundi.

Trka je bila prekinuta u 33. krugu posle sudara vozača Vilijamsa Džordža Rasela i Valterija Botasa iz Mercedesa. Obojica su nepovredjeni izašli iz svojih vozila.

Hamilton je zauzeo drugo mesto, iako je u jednom trenutku bio deveti, kada je izleteo sa staze. Sedmostruki svetski šampion osvojio je i dodatni bod za najbrži krug trke zbog čega je i zadržao prvo mesto u generalnom plasmanu. On je trku završio sa 22 sekunde zaostatka za Verstapenom.

Vozač Meklarena Lando Noris zauzeo je treće mesto, što je njegov drugi plasman na podijum. Noris je zaostao 23,702 sekunde za pobednikom.

Četvrti je bio Šarl Lekler iz Ferarija, a peti je bio njegov timski kolega Karlos Sainc.

Vozač Meklarena Danijel Rikardo zauzeo je šesto mesto, sedmi je bio Lens Strol iz Aston Martina, a osmi Pjer Gasli iz ekipe Alfa Tauri. Vozač Alfa Romea Kimi Raikonen zauzeo je deveto mesto, a 10. je bio Esteban Okon iz ekipe Alpin.

Po mokroj stazi u Imoli Hamilton je krenuo sa pol pozicije, dobro je startovao Verstapen sa trećeg mesta, obišao je prvo Peresa, pa zatim Hamiltona sa kojim je imao kontakt posle čega je svetski prvak izašao na travu. Lekler je preuzeo treće mesto od Peresa, Rikardo je bio peti, a Botas je izgubio dve pozicije i pao je na 10. mesto.

Povezana vest:  Alonso očekuje više od trke u Maleziji

Hamilton je tada prijavio da je bolid oštećen, a iz ekipe mu je rečeno da se radi o graničnoj ploči.

U prvom krugu došlo je do kontakta vozača Vilijamsa Nikolasa Latifija i Nikite Mazepina iz Hasa, Vilijams je izleteo sa staze udario u zaštitni zid i završio trku, pa je na stazu izašlo vozilo bezbednosti.

U četvrtom krugu Mik Šumaher iz Hasa proklizao je, udario u zid i oštetio prednje krilo. Delovi bolida su ostali na stazi, a Šumaher je posle dva kruga vozeći oštećeni bolid otišao u boks.

Kada je staza očišćena i uklonjen bolid Vilijamsa, trka je nastavljena u sedmom krugu, poveo je Verstapen ispred Hamiltona, koga je ubrzo napao Lekler. Do 10. kruga Verstapen je stekao više od pet sekundi prednosti nad Hamiltonom, a veliku borbu vodili su vozači Meklarena Noris i Rikardo, koji je u 12. krugu obišao timskog kolegu za peto mesto.

Hamilton je u tim trenucima dobro vozio, uspeo je da smanji zaostatak na četiri sekunde, a Peres je dobio kaznu stani kreni od 10 sekundi zbog nedozvoljenog preticanja dok je sejfti kar bio na stazi. Verstapen i Hamilton su bili najbrži i „odlepili“ se od ostalih vozača, u 17. krugu Lekler je za sedmostrukim svetskim šampionom zaostajao skoro 15 sekundi.

Povezana vest:  Red Bul predstavio novi model automobila

Iz Meklarena su tada naredili Rikardu da propusti Norisa, za koga su rekli da ima bolji tempo, što je Australijanac i učinio, a ubrzo je Britanac stekao pet sekundi prednosti nad timskim kolegom. U 21. krugu najbrži krug na stazi vozio je Peres. Fetel je otišao na zamenu guma, a tada je dobio kaznu kreni stani od 10 sekundi pošto točkovi na njegovom bolidu nisu bili postavljeni na vreme uoči trke.

Hamilton je uspeo da smanji zaostatak na 1,5 sekunde u 27. krugu, a tada je Verstapen otišao u boks na zamenu guma i na stazu se vratio kao treći. Posle toga u boks su otišli Sainc, Rikardo i Strol, a u 29. krugu i Hamilton, koji se zadržao četiri sekunde, zbog čega se na stazu vratio iza Verstapena, kome su gume zamenjene za 2,2 sekunde.

U 31. krugu Hamilton je pogrešio i izleteo sa staze, a trebalo mu je vremena da se vrati i pao je na deveto mesto. Ubrzo je došlo do sudara vozača Rasela i Botasa, posle čega je trka prekinuta.

Posle oko pola sata trka je nastavljena letećim startom, poveo je Verstapen, a Noris je odmah obišao Leklera za drugo mesto. Hamilton je nastavio trku sa osmog mesta, iza Strola.

Povezana vest:  Rozberg najbrži na testiranju u Barseloni

Verstapen je vozio najbrže krugove i do 38. kruga stekao je 2,2 sekunde prednosti nad Norisom, a u tom krugu sa staze je izleteo Peres i pao je na 14. mesto. Krug kasnije Hamilton je obišao Strola za šesto mesto, a u 42. krugu i Rikarda za peto.

U tim trenucima za 12. mesto borili su se Peres i Fetel i menjali pozicije. U 49. krugu Hamilton je napao četvrtoplasiranog Sainca, koji je uspeo da se odbrani, ali samo do 50. kruga, kada je Britanac preuzeo četvrto mesto.

Aktuelni šampion primakao se ubrzo Lekleru na manje od sekunde i obišao ga je u 55. krugu za treće mesto, pa se našao na nešto više od sekunde zaostatka za Norisom. Hamilton nije odustajao, napao je Norisa, koji se dobro odbranio u 57. krugu. U 60. krugu Hamilton je bio uspešniji, obišao je Norisa i preuzeo drugo mesto. Noris je tada putem radija rekao ekipi da je Hamilton bio prebrz.

Hamilton je do kraja trke uspeo da osvoji dodatni bod za najbrži krug, pa sada ima 44 boda, jedan više od Verstapena. Treći je Noris sa 27 bodova.

Naredna trka u šampionatu na programu je 2. maja za Veliku nagradu Portugala.

PHOTO: Bryn Lennon/Getty Images/Red Bull Content Pool