formula_1

Vilijams F1 postaje dostupan malim akcionarima

 

Manjinski paket akcija od drugog marta će na raspolaganje zainteresovanim kupcima staviti AT&T Williams, slavna britanska ekipa u Formuli 1.

Akcije će moći da se kupe i potom preprodaju na Frankfurtskoj berzi.

Ovakav se potez očekivao jer ga je direktor i osnivač ekipe Frenk Vilijams najavio prošlog meseca. Ekipa na taj način namerava da prikupi novac bez kojeg je ostala nakon povlačenja velikog broja sponzora, te omogućiti kompaniji stabilniju i od kriza nezavisnijoj budućnost.

Povezana vest:  Na trci u Nemačkoj dozvoljeno 20.000 navijača

Sam će 68-godišnji Vilijams, koji je u invalidskim kolicima od teške automobilske nesreće u kojoj je stradao 1986. godine, ostati vlasnik kontrolnoga, većinskog paketa deonica.

Vilijams je treća najuspešnije ekipa u istoriji Formule 1, s tim da je bila najbolja do ulaska u krizno razdoblje u drugoj polovini 90-ih godina prošlog veka. Osvojili su Vilijamsovi vozači devet konstruktorskih i sedam pojedinačnih naslova svetskih prvaka, te pobedili u 113 od 565 trka u kojima je ekipa nastupala. Na putu prema mogućem naslovu prvaka u Vilijamsovom bolidu 1994. godine u Imoli je poginuo veliki Brazilac Ajrton Sena.

Povezana vest:  Vilijams nameravao da angažuje Batona u narednoj sezoni

Poslednji put Vilijamsov vozač (Žak Vilenev) postao je prvak 1997. godine. Poslednju je pak pobedu Vilijams (Huan Pablo Montoja) ostvario 2004. godine.

Prošle je sezone ekipa koju su 1980. godine zajednički osnovali Vilijams i Patrik Hed zauzela šesto mesto konstruktorskog poretka.

U novoj sezoni Vilijamsove boje će braniti Pastor Maldonado iz Venecuele i Brazilac Rubens Barikelo.

Povezana vest:  Rikardo: Nisam očekivao pobedu; Fetel: Verstapen više nije mlad