ROBERT_KUBICA_MONTE_KARLO_2010

Dobre vesti – Kubica budan!

 

I dok je u nedelju ogroman broj ljubitelja Formule 1 i brzine uopšte strahovao šta će biti sa vozačem ekipe Lotus Reno GP Robertom Kubicom posle teškog udesa na reliju Ronde di Andora, već danas su vesti iz bolnice Santa Korona ohrabrujuće. Kubica se probudio iz indukovane kome i sada mu sledi dugotrajan oporavak zbog kojeg će gotovo sigurno propustiti čitavu sezonu.

Poljak je doživeo brojne teške povrede desne ruke i noge posle izletanja sa puta i udarca u zid pri velikoj brzini, a u bolnici je proveo sedam časova na operacionom stolu dok se tim hirurga borio da mu sačuva desnu ruku, jer je postojala realna opasnost da bude amputirana.

Povezana vest:  Hamilton pobedio u trci za Veliku nagradu Azerbejdžana

Načelnik intezivne nege bolnice Santa Korona dokotor Đorđo Barabino otkrio je još nekoliko detalja o stepenu Kubicinih povreda.

– Robert je svestan svega što se dogodilo, probudio se iz kome i razgovorao sa ocem. Prvo što je pitao jeste kako je njegov suvozač – prepričao je prve trenutke posle kome doktor Barbino. – Stvari se za sada odvijaju dobro uzevši u obzir stepen povreda sa kojima je Kubica primljen u bolnicu. Neophodna mu je bila i transfuzija kada je primljen da bi mu se stanje stabilizovalo jer je izgubio mnogo krvi. Zbog toga je prvi sat bio veoma kritičan.

Povezana vest:  Veber najbrži na prvom treningu

Da je pred Kubicom dug put oporavka naglasio je i načelnik ortopedskog odeljenja bolnice Santa Korona doktor Frančesko Lanca.

– Pacijent će morati da bude podvrgnut daljim hirurškim zahvatima, ne samo zbog ruke koja je već operisana, nego i zbog drugih povreda na kojima nismo mogli da radimo jer je primljen kao hitan slučaj – otkriva doktor Lanca. – Tada je najbitnije bilo da se pobrinemo za najozbiljnije povrede. Što se tiče preloma noge, biće mu potrebno najmanje tri ili četiri meseca rehabilitacije da bi kosti zarasle.

Povezana vest:  Fetel: U Ferariju nema timskih naredbi

Hirurg koji je operisao Kubicu u nedelju popodne profesor Mario Igor Roselo ponovio je da će za oporavak biti potrebno godinu dana, kao i da će za nedelju dana biti poznato da li je operacija ruke kako bi se povratile njene funkcije bila uspešna.

– Ruka je topla što znači da je hirurški zahvat dobro prošao. Potrebno je šest dana kako bi utvrdili da li je cirkulacija u ruci onakva kakva bi trebala da bude – objasnio je profesor Roselo.