f150_ferrari

Nakon Fordove tužbe Ferari promenio ime bolida

 

Nakon što je američki proizvođač automobila Ford odlučio sudskim putem zatražiti odštetu  od Ferarija zbog korištenja imena F150, italijanska ekipa koja se takmiči u Formuli 1 odlučila je preimenovati bolid.

Iako su iz ekipe „propetog konjića“ nazivanje bolida objasnili posvetom 150. godišnjici italijanskog ujedinjenja, kompanija Ford Motor Co. zakonski je vlasnik zaštitnog znaka F150, koji nosi serija njihovih kamioneta, i zato je pokrenula tužbu protiv Ferarija na Federalnom sudu u Detroitu za protivpravno korištenje tuđeg brenda, kao i korišćenje sličnog loga.

Povezana vest:  Šumaher: Nadam se dobroj oproštajnoj trci

Iz Ferarijevih redova pokušali su da se odbrane saopštenjem u kojem se tvrdi da nikada nisu, niti to nameravaju, oznaku F150 koristiti kao ime komercijalno dostupnog proizvoda, te da nikada neće postojati produkcija linija jednosjeda.

U saopštenju se nadalje navodi da se Ferarijeva nomenklatura projekta trkaćih automobila veže uz hronološki red, odnosno posebne događaje te da je ove godine donesena odluka da se bolid posveti 150. godišnjici ujedinjena Italije. Zbog tih razloga, navode dalje iz Ferarija, njihov se bolid ne može mešati sa komercijalno dostupnim vozilima, a isto vredi i za brend pa je „teško shvatiti Fordovo viđenje situacije.“

Povezana vest:  VN MAĐARSKE, Hamilton najbrži na prvom treningu na Hungaroringu

U zaključku saopštenje iz Ferarija navode da u znak dobre volje skraćenu verziju imena menjaju punim nazivom, pa će se bolid u novoj sezoni zvati Ferrari F150th Italia.