LewisHamilton5

Hamilton danas kreće sa devetog mesta na VN Monaka zbog izrečene kazne

Meklarenov pilot Luis Hamilton kažnjen je degradacijom kvalifikacione pozicije zbog presecanja šikane tokom „letećeg kruga“. Umesto ostvarenog sedmog, na današnjoj Velikoj nagradi Monaka startaovaće s devetog mesta.

U šestu trku sezone s pol pozicije krenuće Sebastijan Fetel (RBR-Reno), ispred Džensona Batona (MekLaren-Mercedes) i Marka Vebera (RBR-Reno). Drugi startni red upotpunjava Ferarijev Fernado Alonso.

Na veću sigurnost vozača u Svetskom prvenstvu Formule 1 pozvali su aktualni i bivši svetski prvaci, Sebastijan Fetel i Dženson Baton.

Povezana vest:  Zvanično: Kubica se vraća u Formulu 1

U kvalifikacijama je stradao mladi vozač Saubera Serhio Perez (21). Meksikanca je po izlasku iz tunela sila zanela u desnu stranu, te je desnim delom bolida pri maksimalnoj brzini (na tom delu staze do 280 km/h) udario u ogradu, smrskao točak, te potom nastavio bočno kliziti prema izbočenoj barijeri na putu u koju je na kraju i udario. Prošao je, srećom, bez, po život, teških povreda.

Povezana vest:  Porodica Šumahera veruje u njegov oporavak

Vrlo se slično izletanje na istom mestu dogodilo Mercedesovom Nemcu Niki Rozbergu na trećemu slobodnom treningu, a stradao je u subotu i Vitantonio Liući.

-Ovakve stvari su poziv na buđenje, moramo iz njih izvući pouke – kaže Fetel, svestan da se mnogo toga i ne može popraviti nabolje:

-Ovde i u Singapuru naš je posao, pritom mislim na vozače, braniti se. Moramo naglasiti da nam je potrebno više mesta „tu“ i „tamo“, to bi trebao biti naš cilj.

Povezana vest:  Hamilton: Trke su postale dosadne zbog Fetela

-Na tom je području teško napraviti išta po pitanju sigurnosti. Monako je to što jest, ulična trka, Formula 1 je opasan sport. Bilo je napredaka, ali moramo pronaći konačno rešenje. Svi volimo da se ovde utrkujemo, ovo je posebna staza – dodao je Baton koji je na sličan način stradao u Monaku 2003. godine.