formula_1

Povratak Bahreina u kalendar neće ići lako, timovi spremni za bojkot

Odluka Veća motosporta Međunarodne automobilske federacije (FIA) da se odložena Velika nagrada Bahreina ipak vozi i to u terminu premijerne VN Indije 30. oktobra, čini se, još uvek ne znači da će se trka i održati.

Problem bi mogao da predstavlja stav timova koji je očigledno u koliziji sa stavom FIA, obzirom da kako trenutno stvari stoje ekipe nisu zainteresovane za trku u Bahreniu u oktobru.

Razlog bi mogao da bude pritisak koji postoji na timove da zauzmu stav o situaciji u zemlji Persijskog zaliva, posebno zato što organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je odluka Veće motosporta udarac za ljude u Bahreinu.

Trka u Bahreinu je i odložena zbog nemira tokom demonstracija protiv vlasti u kojima je poginulo 30 ljudi uz stotine uhapšenih, od kojih su neki još uvek u zatvoru. Od trenutka odlaganja trke Bahrein je snažno lobirao kako bi ipak ugostio Formulu 1. Međutim, utisak koji preovladava je da Formula 1 ne bi trebala da se vraća u Persijski zaliv iz moralnih razloga.

Povezana vest:  Luis Hamilton još uvek voli Nikol Šerzinger

Timovi ne žele da odu u Bahrein, ne samo iz moralnih razloga, već i zbog potencijalnih problema sa bezbednošću. Takođe se očekuje da će postojati i otpor od strane sponzora. Kako bilo, lopta je sada u dvorištu Asocijacije timova Formule 1 (FOTA) u kojoj su prisutne sve ekipe osim Hispanije.

Vozač Red Bula Mark Veber misli da će biti veliko iznenađenje ako se trka uopšte održini u oktobru.

Povezana vest:  FORMULA 1, Mark Veber pobedio u Silverstonu

– Moj stav nije promenjen još od kako sam prvi put pričao o ovoj temi krajem februara. Iako je odluka doneta biću veoma iznenađen ako se trka zaista i održi. Mislim da je Formula 1 morala da zauzme mnogo čvršći stav umesto što je stalno odlagala odluku nadajući se da može da premesti trku u neki drugi termin – smatra Veber. – To bi poslalo jasnu poruku o poziciji sporta kada su u pitanju osnovne stvari kao što su ljudska prava.

S druge strane Berni Eklston stao je u odbranu odluke o vraćanju trke u kalendar, naglasivši da je tako odlučila FIA.

– Ovo je izglasano od strane FIA. Oni su poslali ljude da provere kakva je situacija, a ovi su se vratili i rekli da je sve u redu. Očigledno je da svi žele da budu bezbedni. Moraćemo da sačekamo i vidimo šta će se događati u Bahreinu – objašnjava Eklston osvrnuvši se na sastanak sa predstavnicima timova pre nekoliko dana kada mu je rečeno da je neprihvatljivo takmičenje u decembru. – Jasno je da ne žele da se takmiče u decembru, ali ovo su objektivne okolnosti.

Povezana vest:  Ko je najbrži tinejdžer u Formuli 1?

Situacija je daleko od idealne jer timovi očigledno nimalo nisu raspoloženi za odlazak u Bahrein. Ostaje da se vidi da li će novac na kraju imati veći značaj od ljudskih prava, iako je oktobar još daleko.