ferrari_bolid-2011

Ferari napušta Formulu 1?
 
Predsednik Ferarija Luka di Montecemolo zapretio je rukovodstvu Svetskog prvenstva u Formuli 1: „Ili menjajte pravila ili Ferari odlazi“.
Iza Skuderije Ferari je teška i frustrirajuća sezona, sa tek trećim bolidom po brzini u ovogodišnjem prvenstvu, iza Red Bula i MekLarena, i samo jednom jedinom pobedom Fernanda Alonsa (VN Velike Britanije, staza u Silverstoneu).
Ekipa iz Maranela sudjeluje u takmičenju Formule 1 od njenog osnivanja 1950. godine, te je osvojila ukupno 16 naslova prvaka sveta , 216 pobeda, 205 najboljih startnih pozicija i postavila 227 najbržih krugova. Ferari je kao institucija vrlo važan za Formulu 1, ali predsednik Ferarija Luka di Montecemolo izjavio je u objavi na službenoj internet-strani ekipe da će se Ferari i dalje takmičiti samo ukoliko se promene pravila. Po njegovom mišljenju, prevelika zavisnost o aerodinamici u Formuli 1 ne odražava se na “ulični” deo automobila Ferarija, odnosno na njihov imidž:
-Formula 1 je još uvek naš život, ali bez Ferarija nema Formule 1, kao i što Ferari ne bi bio isti bez Formule 1 – izjavio je Montecemolo, i nastavio:
-Mi imamo mnogo strpljenja, ali postavili smo jasne uslove da bi naša ekipa ostala u takmičenju. Mi se ne takmičimo u Formuli 1 samo zbog publiciteta, nego iznad svega nam to donosi uspešno istraživanje u svrhu primene na sve delove naših uličnih automobila: motora, šasije, mehaničkih komponenti, elektronike, materijala i aerodinamike. Prenos takvih saznanja posebno je porastao u zadnjih dvadesetak godina – nastavlja predsenik Ferarija.
-Ono što nije dobro je to da se 90 posto učinkovitosti bolida temelji na aerodinamici, a druga negativna stvar je to što je ovo jedini sport u kojem nisu dopuštena testiranja. Mi proizvodimo automobile, ne helikoptere, rakete i avione. Naravno da se ne smemo vraćati u prošlost, ali sada nismo u mogućnosti pružiti priliku mladim vozačima u Ferarijevoj vozačkoj akademiji (Ferrari Driver Academy) jer nisu dopuštena testiranja.
Montecemolo je između ostalog ponovio njegovu želju da se dopusti snabdevanje drugih ekipa njihovim bolidima, komentarišući pri tome odluku Komisije Formule 1 o tome koji deo tehnologije smeju ili ne smeju prepustiti drugim ekipama:
-Konačno, tu je pitanje trećeg bolida, mi tu ideju ne podržavamo ne zbog samih sebe već zbog sporta generalno. Naše mišljenje je da bi se povećalo zanimanje gledalaca kada bi na stazi bilo više konkurentnih bolida, a ne onih koji kasne nekoliko sekundi po krugu, a takve vodeći prestignu za celi krug u ranoj fazi trke. Kao primer ću vam navesti 1961. godinu kada je Đankarlo Bageti pobedio na VN Francuske u privatnom Ferariju. O tome se radi, bilo bi lepo da kroz nekoliko godina vidite naš bolid u američkom, kineskom ili timu iz Abu Dabija – mišljenja je Montecemolo.
Montecemolo je zaključio kako je moguće da Ferari napusti Formulu 1 ukoliko se pravila ne promene:
-Mi ćemo se držati svojih načela u najboljoj nameri, ali budimo iskreni, za one koji prihvate našu odluku sve će biti dobro, a oni drugi će morati prihvatiti da je to naše stajalište. Ukoliko Formula 1 još uvek želi Ferari u svojim takmičenjima, moraju se promeniti pravila i dopustiti istraživanje, uz, naravno, nadziranje troškova. Mi u Formuli 1 nismo sponzori već konstruktori – završio je predsednik Ferarija.
Povezana vest:  FORMULA 1, Romen Grožan u Lotus Renou