logosgp2FORMULA 1

FIA ODLUČILA DA NE DOZVOLI ULAZAK STEFAN GP – U UMESTO USF1

Stefanović: Ne predajemo se

 

Posle mnogo oprečnih izjava i događaja ravnih raspletima latinoameričkih sapunica po pitanju broja timova koji će učestvovati u predstojećoj sezoni Formule 1, Svetska automobilska federacije (FIA) je konačno presekla „Gordijev čvor” i odlučila da ne prihvati zamrzavanje statusa američkog tima USF1 do 2011.

U sredu kasno uveče Upravni odbor FIA, međutim, odlučio je i da mesto ekipe iz SAD ne dobije ni srpski tim Stefan GP, što znači da će umesto prvobitno planiranih 13 timova u Bahreinu na stazi biti 12.

Ovakvim ishodom osujećen je i pokušaj američke ekipe da sačuva mesto u šampionatu uprkos hroničnom nedostatku novca, kao i bolida.

Prema tome, Srbi neće ove sezone biti deo „najbržeg cirkusa” sa akcentom na reč cirkus jer malo šta je u prethodna dva meseca podsećalo na ono što svi znaju kao Formula 1.

Povezana vest:  VITALIJ PETROV ZNA RAZLOGE IZLETANJA U MALEZIJI, Krivi komadići guma

FIA je u zvaničnom saopštenju za javnost objasnila zbog čega je je donela takvu odluku.

Ekipa USF1 objasnila je da neće biti u mogućnosti da učestvuje u šampionatu 2010. I pored mnogih opcija uzetih u razmatranje, FIA je potvrdila da nije moguće da drugi tim uđe kao zamena jer je do početka sezone ostalo malo vremena – navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da će FIA uskoro utvrditi uslove izbora ,,za nove ekipe koje bi popunile eventualna slobodna mesta za sezonu 2011”.

Na ovaj način Svetska automobilska federacija ipak je ostavila šansu i za Amerikance, kao i za ekipu srpskog biznismena Zorana Stefanovića za učešće u Formuli 1, mada tek od naredne takmičarske godine.

Vlasnik Stefan GP – a Zoran Stefanović jasno je stavio do znanja u kratkom razgovoru za „Sportski žurnal” da nije očekivao ovakvu odluku.

Povezana vest:  Rozbergu pol pozicija za Veliku nagradu SAD

Svi smo veoma neprijatno iznenađeni odlukom FIA. Mislim da je ovo velika šteta za Formulu 1. Ekipa će se oglasiti zvaničnim saopštenjem u ponedeljak, ali bez obzira na sve nastavićemo sa radom i sigurno ćemo konkurisati za mesto u šampionatu sledeće sezone – čvrsto je rešen Stefanović da Srbija dobije tim u Formuli 1.

Čak ni izjave vlasnika nekašnje ekipe „DŽordan” Edija DŽordana i gazde Formule 1 Bernija Eklstona koje su se proteklih dana pojavljivale u mnogim medijima kako će Stefan GP najverovatnije dobiti dozvolu za učešće u šampionatu ispostavile su se kao netačne.

Podsećamo, pri tom, da nisu u pitanju bilo koja dva čoveka, već ljudi sa nesumnjivim autoritetom i još boljim kontaktima u svetu Formule 1.

Bez obzira na ovakvo rešenje Zoran Stefanović nema nameru da se preda u nastojanjima da u jednom od najskupljih sportova ima ekipu, a zaljubljenicima brzine u Srbiji preostaje da se strpe do sledeće godine.

Povezana vest:  Rozberg na pol poziciji u trci za Veliku nagradu Belgije

 

ŠAMPION IZ 1997. NE KRIJE DA GA JE POGODILA ODLUKA FIA

VILNEV: RAZOČARAN SAM

Odluka FIA da ne dozvoli ekipi Stefan GP da se takmiči u šampionatu umesto tima USF1 nije neprijatno iznenadila samo Zorana Stefanovića, već i šampiona iz 1997. Žaka Vilneva kandidata za vozača u srpskoj ekipi.

Kanađanin nije krio razočarenje zbog odluke FIA.

– Naravno da sam razočaran ovakvim ishodom. Ekipa ima potencijal kao i bolid, mada smo bili svesni rizika zakasnele prijave za učešće u šampionatu. Bolidi su razvijani postepeno i ekipa je mogla da bude zaista konkurentna. Žao mi je što neki nisu imali sluha, ali tako stvari funkcionišu – objasnio je Vilnev.