mark_veber_u_formuli

Vozači ambiciozno ulaze u novu sezonu Formule jedan

 

Nova sezona u Formuli jedan počinje u nedelju trkom za Veliku nagradu Bahreina, a u 61. šampionatu takmičiće se četiri svetska šampiona, među kojima i sedmostruki Mihael Šumaher.

Šumaher se posle trogodišnje pauze vratio na stazu, a voziće za Mercedes GP, koji je prošle godine preuzeo ekipu Bron GP, osvajača šampionske titule u konkurenciji vozača i konstruktora. Sa njim će u timu biti sunarodnik Niko Rozberg.

Šumaher je rekao da se uoči početka svetskog šampionata oseća kao „dete pred Božić“.

On će se za osmu titulu svetskog šampiona boriti sa dvostrukim šampionom Fernandom Alonsom, Luisom Hamiltonom i Džensonom Batonom, koji su po jednom trijumfovali u šampionatu, ali i talentovanim vozačem Red Bula Sebastijanom Fetelom.

Povezana vest:  NOVA ROKADA U HRT ZA HOKENHAJM

-Volim borbu, zbog toga sam se vratio u Formulu jedan – rekao je Šumaher.

Mediji prognoziraju da je dvostruki pobednik trke u Bahreinu Alonso, koji ove sezone vozi za Ferari, jedan od najvećih favorita za titulu. Sa njim će u italijanskom timu voziti Felipe Masa, koji će se takmičiti prvi put posle teškog udesa koji je prošlog leta doživeo u kvalifikacijama za Veliku nagradu Mađarske.

-Ovo je važna sezona za nas, posle užasne prošle godine. Teško mi je da se vratim na stazu zbog nesreće u Mađarskoj, ali koncentrisan sam i 100 odsto spreman. Ovo je novi početak za mene, za sve nas – rekao je Masa.

Masa je rekao i da je dizajn Meklarenovih bolida „čudan“, ali da je britanski tim, na osnovu rezultata iz prethodne dve sezone, među favoritima.

Povezana vest:  Brijatore zadovoljan novim pravilima

Za Meklaren će ove sezone voziti aktuelni svetski šampion Dženson Baton i bivši prvak Luis Hamilton.

Baton je zadovoljan što će voziti bolid sa brojem jedan.

-To je velika odgovornost, ali i čast. Ne želim da izgubim taj broj, i uživaću dokle god mogu. Mnogobrojni timovi i vozači su ozbiljni, a na početku sezone ćemo videti ko će se izdvojiti – rekao je Baton.

Baton je prošle godine pobedio u Bahreinu i to je bilo prvi put od 2004. godine da na toj trci nije trijumfovao jedan Ferarijev vozač.

Direktor Red Bula Kristijan Horner rekao je da ekipa ima velike ambicije u ovogodišnjem šampionatu.

Povezana vest:  Sutil sledeće sezone vozi za Zauber

-Ne smemo da potcenimo naše protivnike, ali ove sezone imamo velike ambicije. Želimo da osvojimo što više bodova na trkama – rekao je on.

Za Red Bul će pored Fetela voziti Mark Veber.

U 61. šampionatu Formule jedan takmičiće se tri nova tima: Lotus, Virdžin Rejsing i Hispanija Rejsing (HRT-F1).

HRT-F1 je jedina ekipa koja u predsezoni nije testirala vozilo, a za španski tim voziće Bruno Sena, sestrić trostrukog svetskog šampiona Ajrtona Sene i Indijac Karun Čandok.

-Ne zavaravam se previše… Mi smo novi tim, sa dva vozača početnika koji nisu testirali vozila. Mislim da će početak šampionata biti veoma težak. Ostvarićemo veliki podvig ako uspemo da završimo prvu trku – rekao je Čandok.