luis_hamilton_monte_karlo_2010

FORMULA 1, VN KANADE

Hamilton najbrži u Kanadi i sedmi pobednik u sezoni

 

Vozač Meklarena Britanac Luis Hamilton pobedio je danas na trci za Veliku nagradu Kanade u Montrealu i postao sedmi pobednik na isto toliko trka u sezoni, drugi kroz cilj je prošao vozač Lotusa Francuz Roman Grožan dok je treći bio Meksikanac Serhio Perez u bolidu Zaubera. Hamilton, šampion iz 2008. je sjajnom vožnjom na stazi Žil Vilnev došao do prvog trijumfa u sezoni i popeo se na prvo mesto u poretku vozača. On je na startu trke bio na drugoj poziciji, ali je uspeo da se tokom prvog zaustavljnja u boksu nađe ispred prvoplasiranog Fetela.

Pilot Ferarija Fernando Alonso je posle zaustavljanja vodećeg dvojca na zamenu pneumatika ostao na stazi i vodio trku, a posle dobro obavljenog boksa uspeo je da ostane na čelnoj poziciji. Ipak, u 23. krugu pilot Meklarena uspeo je da obiđe Ferari i od tog trenutka povede trku.

Povezana vest:  Rozberg kreće sa pol pozicije na VN Brazila

Do sledećeg zaustavljanja u boksu u 51. krugu Hamilton je stvorio prednost u odnosu na Alonsa od četiri sekunde, ali je zbog greške mehaničara izgubio ključne sekunde i našao se na stazi na trećem mestu.

Međutim, odličnom vožnjom Hamilton je uspeo da smanji prednostrivala i pred kraj trke pretekne Alonsa, dok je Fetel otišao na  promenu guma i morao da prepusti prvo mesto Britancu. Lošu taktiku u samom finišu Alonsa i Fetela iskoristili su Grožan i Peres koji su sa samo jednom bili u boksu, i u završnim krugovima odličnom vožnjom uspeli da se probiju na drugo i treće mesto. U borbi između Alonsa i Fetela, Nemac je bio bolji i došao do četvrtog mesta. Kao šesti kroz cilj je prošao Niko Rozberg u Mercedesu, sedmi je bio drugi pilot Red Bula Mark Veber dok je osmu poziciju zauzeo Kimi Raikonen u Lotusu.

Povezana vest:  Dvojac Meklarena najbrži na treningu

Kamui Kobajaši iz Zaubera bio je deveti, a poslednji bod na trci u Montrealu osvojio je Felipe Masa, koji je kao i klupski kolega Fernando Alonso dobro vozio, ali zbog pogrešne taktike nije uspeo da postigne zapaženiji rezultat.

Sedmostruki šampion sveta Mihael Šumeher, i u Kanadi nije uspeo da završi trku pošto je u 53. krugu odustao zbog kvara. Još tri vozača uz Šumahera nisu uspeli da završe trku dok je 20 bolida prošlo kroz cilj. Među odustalima je bio i Pol Di Resta u bolidu Fors Indije koji je imao odličan start na trci i poziciju u vrhu, ali nije uspeo da završi trku.

Povezana vest:  Alonso propušta start sezone u Melburnu

Na svih sedam trka dosadašnjeg šampionata, pobede su zabeležili različiti vozači, a Hamilton je trenutno vodeći na čelu tabele pilota sa 88 bodova, Alonso je drugi sa 86, dok je Fetel na trećem mestu sa 85 bodova.

Pobede u sezoni do sada su ostvarili Dženson Baton u Meklarenu,Alonso, Rozberg, Fetel ,Pastor Maldonado u Vilijamsu, Veber i pobednik  u Kanadi Hamilton. U poretku konstruktora Red Bul je idalje na čelu sa 163 poena, Meklaren je drugi sa 133, dok je Lotus na trećem mestu sa 108. Sledeća trka vozi se 24. juna za Veliku nagradu Evrope na uličnoj stazi u Valensiji.