Sebastian Vettel Malaysia

FORMULA 1

Fetel pobedio u trci za Veliku nagradu Južne Koreje

Aktuelni svetski šampion, vozač Red Bula Nemac Sebastijan Fetel pobedio je danas u trci Formule jedan za Veliku nagradu Južne Koreje u Jeongamu. Trostruki uzastopni svetski šampion je do pobede došao za sat, 43 minuta, 13 sekundi i 701 stotinku.
To je 34. pobeda u karijeri za Fetela, četvrta uzastopna, a osma u sezoni, kojom je uvećao vođstvo u generalnom plasmanu vozača. Drugo i treće mesto osvojili su vozači Lotusa – Kimi Raikonen bio je drugi sa 4,224 sekunde zaostatka, a treći je bio Roman Grožan sa 4,927 sekundi zaostatka za pobednikom.
Četvrto mesto zauzeo je vozač Zaubera Niko Hilkenberg, peti je bio Luis Hamilton iz Mercedesa, a šesto mesto zauzeo je Fernando Alonso iz Ferarija. Bodove su još osvojili vozač Mercedesa Niko Rozberg, Dženson Baton iz Meklarena, Felipe Masa iz Ferarija i Meklarenov vozač Serhio Peres.
Fetel je dobro startovao sa pol pozicije i od početka je poveo u trci, dobro je krenuo i Grožan koji je uspeo da pretekne Hamiltona i preuzme drugo mesto, kao i Pastor Maldonado koji se za devet pozicija popeo na deveto mesto.
Aktuelni svetski šampion je iz kruga u krug uvećavao vođstvo, pa je i posle odlaska u boks u 12. krugu, imao 2,7 sekunde prednosti u odnosu na najbliže pratioce Grožana i Hamiltona. U 31. krugu desna prednja guma sa Peresovog bolida se otkačila, zbog čega je izašao „sejfti kar“ na stazu. To su iskoristili Fetel i Grožan i otišli u boks, nakon čega su se vratili na vodeće pozicije. Raikonen je bio treći, Hamilton četvrti, a Veber je u dva navrata išao u boks da zameni gume.
Trka je nastavljena u 37. krugu, ali je Adrijan Zutil udario u Red Bulov bolid Marka Vebera. Činilo se da će vozač Red Bula nastaviti trku, ali se njegovo vozilo zaustavilo na stazi i zapalilo, nakon čega je ponovo na stazu izašlo sigurnosno vozilo, kako bi redari očistili stazu.
„Sejfti kar“ je u 40. krugu izašao sa staze, Raikonen je bio odmah iza Fetela, a Hamilton se borio sa Hilkenbergom za četvrto mesto. 
Fetel je do kraja sigurnom vožnjom došao do osme pobede u sezoni, vozači Lotusa su obezbedili mesto na podijumu, a Hilkenberg je odbranio četvrto mesto od Hamiltona. Pet trka pre kraja Fetel je ubedljivo prvi u konkurenciji vozača sa 272 boda, drugi je Alonso sa 195 bodova, a treći Raikonen sa 167 bodova.
Naredna trka u šampionatu vozi se 13. oktobra na stazi Suzuka za Veliku nagradu Japana.

Povezana vest:  Fetel: Tek ću da budem najbolji