Sebastian Vettel MalaysiaPočinje nova sezona u Formuli 1: Svi protiv Fetela

Nova sezone Formule 1, ukupno 65. po redu, koju će obeležiti nove tehnološke promene i želja svih da se sa trona svrgne četvorostruki uzastopni šampion Sebastijan Fetel startuje narednog vikenda u Melburnu.
Pauzu u „najbržem cirkusu“ obeležila je nesreća jednog od najboljih vozača svih vremena Mihaela Šumahera, koji je već više u dva meseca u komi posle pada na skijanju u Grenoblu i sigurno je da bi njegov oporavak bio najveći poklon svima koji vole ovaj sport.
Upravo zato, iz Melburna stižu poruke podrške Šumaheru, a njegov nekadašnji klupski drug iz Ferarija, sada vozač Vilijamsa Felipe Masa, na kacigi će nositi inicijale legendarnog Nemca.
Sezonu koja je pred nama obeležiće promene, pre svega motora koji idu u pravcu primene hibridne tehnologije, kao i dizajnu kako bi bolid bio što aerodinamičniji.
Na testovima su najbolje rezultate imale ekipe Vilijamsa i Mercedesa, ali to ne mora ništa da znači, kao što se pokazalo toliko puta u prošlosti.
Promena je bilo i u takmičarskom sistemu, odnosno poslednja trka u sezoni u Abu Dabiju bodovaće se dvostruko. To pravilo je uvedeno kako bi se izbegla izvesnost koju je prethodnih godina donela Fetelova dominacija. Prošle godine Nemac je odbranio titulu tri trke pre kraja.
Kada je u pitanju „prelazni rok“ vozača, najveća zvezda bio je Finac Kimi Raikonen. koji se vratio u Ferari, nakon što je prethodne dve godine vozio za ekipu Lotusa. Njegov partner u Ferariju biće dvostruki svetski šampion Fernando Alonsu.
Brazilac Masa je napustio Ferari i prešao u Vilijams, gde mu društvo pravi Valteri Botas iz Finske.
Ekipu aktuelnog šampiona Red Bula u pauzi između dve sezone napustio je Australijanac Mark Veber, koji se povukao iz Formule 1, a zameniće ga zemljak Danijel Rikardo.
Meklaren je angažovao Kevina Magnusona, danskog automobilistu, a voziće u paru sa „starosedeocem“ Džensonom Batonom.
Za tim Fors Indije nastupaće Niko Hulkenberg i Serhio Perez, dok će za Toro Roso voziti Žan-Erik Vernj, kojem će to biti treća sezona u timu i Danil Kvjat.
Adrijan Zutil je prešao u Zauber, gde je ostao Esteban Gutijeres. Ekipa Mercedesa zadržala je Luisa Hamiltona i Nika Rozberga, a Marusija Žila Bjankija i Maksa Ciltona.
U timu Katerhama voziće Kamui Kobajaši i Markus Erikson.
Kvalifikacije za Veliku nagradu Australije u Melburnu voze se sutra, a trka je u nedelju od sedam ujutru po srednjeevropskom vremenu.

Povezana vest:  FORMULA 1, Nirburgring domaćin trke u Formuli jedan