Hamilton F1 Grand Prix MalaysiaLuis Hamilton pobedio u trci za Veliku nagradu Malezije
 
Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule jedan za Veliku nagradu Malezije na stazi Sepang.
Hamilton je do prve pobede na trci u Maleziji došao za sat, 40 minuta, 25 sekundi i 974 stotinki. To je njegova prva pobeda još od trke u Mađarskoj prošle godine.
Drugo mesto zauzeo je njegov klupski kolega Niko Rozberg sa zaostatkom od 17,313 sekundi. To je prvi put od 1955. godine i trke u Italiji da su vozači Mercedesa na jednoj trci osvojili prva dva mesta.
Treći kroz cilj prošao je četvorostruki uzastopni šampion Sebastijan Fetel iz Red Bula sa 25,534 sekunde zaostatka.
Četvrto mesto zauzeo je vozač Ferarija Fernando Alonso, peti je bio Niko Hilkenberg iz Fors Indije, a šesto mesto zauzeo je Dženson Baton iz Meklarena. Bodove su još osvojili vozači Vilijamsa Felipe Masa i Valteri Botas, Kevin Magnusen iz Meklarena i Denis Kvajt iz ekipe Toro Roso.
Rozberg je, posle pobede u prvoj trci u Australiji, zadržao prvo mesto u šampionatu sa 43 boda, drugi je Hamilton sa 25, a treći Alonso sa 24 boda.
Vozači, zvaničnici i navijači su pre trke minutom ćutanja odali poštu putnicima malezijskog aviona koji je nestao 8. marta. Vozačima je na kacigama bila ispisana poruka:“Molimo se za avion MH370″.
Hamilton je bez greške vozio tokom cele trke. Iskoristio je pol poziciju i poveo, dok je Rozberg u prvoj krivini uspeo da preuzme drugo mesto od Fetela, koga je zatim pretekao i klupski kolega Danijel Rikardo.
Svestski šampion iz 2008. godine je sigurnom vožnjom čuvao prvo mesto, u devetom krugu stekao je 5,4 sekundi prednosti u odnosu na Rozberga. Britanac je u 16. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao drugoplasirani iza Hilkenberga, ali ga je ubrzo obišao i vratio se u vođstvo, a do 27. kruga stekao je 10 sekundi prednosti.
Četvrorostuki uzastopni svetski šampion Fetel je pokušavao da pretekne Rozberga, ali je vozač Mercedesa uspeo da odbije njegove napade i sačuva drugo mesto.
Rikardo je dobro vožio, bio je siguran na trećem mestu, ali je pokvario plasman posle velike greške mehaničara. On je u 41. Krugu otišao u boks, ali su mehaničari pogrešili prilikom postavljanja
prednje leve gume, zbog čega se Australijanac dugo zadržao i na stazu se vratio kao 14.
Grešku iz boksa Red Bula iskoristio je Alonso i preuzeo četvrto mesto. Rikardo se ponovo našao u problemima, pošto mu je otpalo prednje krilo bolida, zbog čega je opet morao u boks. Zbog preranog izlaska iz boksa sudije su mu odredile „kreni-stani“ kaznu od 10 sekundi, posle koje se vratio na 16. mesto. On je u 53. krugu završio trku.
Do kraja trke Alonso je odlično vozio, beležio najbrže vreme po krugu i uspeo da preuzme četvrto mesto od Hilkenberga, dok je Baton odbranio šesto mesto od Mase. Masi je iz boksa naređeno da u završnici trke propusti klupskog kolegu Botasa, ali on to nije učinio.
Naredna, treća trka u šampionatu, na programu je u nedelju, 6. aprila za Veliku nagradu Bahreina u Manami.
Povezana vest:  Umesto lepotica deca na startu trka Formule 1