uefa champions leagueLIGE ŠAMPIONA 2013/2014, FINALE
Bitka u Lisabonu: Real za „decimu“, Atletiko za prvu krunu

Mnogo je velikih gradskih fudbalskih derbija u Evropi, a duel madridskih rivala Reala i Atletika svakako je jedan od najvećih, sa dugom istorijom, koja sigurno neće biti ista posle večerašnjeg obračuna u finalu Lige šampiona.
Tako blizu kuće, u komšijskom Lisabonu, prvi put u istoriji elitnog takmičenja ekipe iz istog grada boriće se za titulu šampiona Evrope.
S jedne strane Real, najtrofejniji evropski klub, koji želi jubilarnu 10. titulu, prvu posle 12 godina, a sa druge Atletiko, ekipa koja je već osvojila titulu prvaka Španije, prvu posle 18 godina i koja želi prvi trofej kontinentalnog šampiona.
Real, predvođen Kristijanom Ronaldom i Geretom Bejlom, dvojicom najskupljih igrača u istoriji fudbala, koji su i plaćeni skoro 200 miliona evra da bi vratili trofej u Madrid, sve karte bacio je na ovaj meč, dok Atletiko, kojeg uoči sezone ni najzagriženije pristalice nisu „videle“ u Lisabonu, želi novo čudo.
„Kraljevski klub“ na klupi ima trenera Karla Anćelotija, koji je sa Milanom dva puta podizao trofej, ali i uspeo da izgubi onaj čudesni meč u Istanbulu 2005. godine posle vođstva od 3:0 protiv Liverpula. Real ima i Ronalda, koji je slavio sa Junajtedom 2008. i Ikera Kasiljasa, koji je dva puta bio najbolji, poslednji put baš 2002. godine protiv Leverkuzena.
U ekipi Atletika samo je David Vilja osvajao Ligu šampiona, u dresu Barselone, čak je bio i strelac u finalu protiv Mančester Junajteda 2011. godine i možda bi baš isksustvo najboljeg strelca španske reprezentacije moglo da bude adut više, pogotovo ako Dijego Košta ne bude spreman.
-Finale je uvek otvoreno, jedna utakmica, igramo protiv ekipe koja je šampion Španije i koja je pokazala da je i psihološki spremna na sve. Nismo opterećeni osvajanjem ‘decime’, ali verujem u tim – poručio je Anćeloti uoči lisabonskog spektakla.
Njegov kolega Dijego Simeone zbog povreda ključnih igrača Dijega Košte i Arde Turana ne spava mirno, ali pun je optimizma.
-Čeka nas borba svih 90 minuta, igrači su spremni, ko god da izađe na teren biće to najbolji Atletiko – jasan je Simeone.
Probleme sa sastavom ima i Real, pošto Ćabi Alonso neće igrati zbog žutih kartona, a fudbaler Atletika, Koke, smatra da bi upravo taj momenat mogao da odluči finale. Takođe, neizvestan je i nastup Karima Benzeme.
-Za nas je dobro što Ćabi neće igrati, ali sve zavisi od nas. Imamo mnogo motiva i verujemo da možemo nastaviti da sanjamo – izjavio je Koke.
Jedan od najzaslužnijih za plasman Reala u finale Serhio Ramos poručuje da je ekipa došla u Lisabon po trofej.
-Veoma smo motivisani i koncentrisani, jedva čekamo finale – rekao je Ramos.
Španski mediji najavljuju da će iz Madrida u Lisabon doputovati oko 120.000 navijača, što znači da će svaki drugi ostati van stadiona La Luz.
Atletiko će igrati u dresovima sa posvetom legendarnom Luisu Aragonesu, strelcu gola u finalu protiv Bajerna 1974. godine, koji je nedavno preminuo.
Finale Lige šampiona između Reala i Atletika igra se večeras od 20.45, a glavni sudija biće Holanđanin Bjorn Kujpers.

Povezana vest:  Lekić operisan, pauzira osam do deset nedelja