Brasil. 2014

Mundijal u Brazilu obezbeđivaće 170.000 policajaca

Fudbalsko prvenstvo sveta u Brazilu obezbeđivaće oko 170.000 pripadnika policije, prenele su danas svetske agencije.
Masovne demonstracije u brazilskim gradovima zbog nezadovoljstva socjalnom politikom i troškovima za Mundijal, kao i nasilje navijača, stavili su brazilske vlasti u pripravnost uoci prvenstva sveta, koje će okupiti 32 fudbalske reprezentacije sveta.
Predsednica Brazila Dilma Rusef naložila je ove nedelje vojsci da pojača policijske snage u hotelima i trening kjampovima, saopštilo je ministarstvo odbrane.
Kako je navedeno, oko 1,.800 pripadnika prvatnog obezbeđenja angažovano je na svih 12 stadiona, a u slučaju potrebe, 700 federalnih agenata biće na raspolaganju.
Organizatori Mundijala su obezbedili veliki broj kamera i metalnih detektora koji će biti postavljeni na ulaze u stadione.
Navodi se da se očekuje dolazak na desetine hiljada argentinskih navijača, a njihovo „tvrdo jezgro“ poznato kao „baras bravas“ bilo je umešano u incidente na Mundijalu i Meksiku 1986, u Francuskoj 1998. i u Južnoj Africi pre četiri godine.
Argentinska vlada je dostavila Brazilu listu potencijalnih izgrednika, iako brazilske vlasti procenjuju da neće moći sve njih da drži pod kontrolom.
Prvenstvo sveta biće održano od 12. juna do 13. jula.

Povezana vest:  Lalatović: Pokušaćemo da iznenadimo Zvezdu