ronaldo 2004ISTORIJA SVETSKIH PRVENSTAVA
Najbolji strelci u istoriji Mundijala

Dvostruki svetski prvak, Brazilac Ronaldo sa 15 golova je najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava.
„Il fenomeno“ je prvu titulu u karijeri osvojio 1994. godine kao 17-godišnjak, ali na SP u SAD nije odigrao nijedan minut. Četiri godine kasnije bio je strelac četiri pogotka i bio je među najzaslužnijima što je Brazil stigao do finala, ali u samom finalu nije mogao da igra na svom uobičajenom nivou zbog bolesti, a Brazil je izgubio od Francuske sa 0:3.
Najveći trijumf Ronaldo je doživeo na SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. Sa osam golova bio je najbolji strelac prvenstva, a postigao je i oba pogotka u finalu u kojem je Brazil svladao Nemačku sa 2:0. Ipak, to mu je bilo dovoljno za osvajanje „Zlatne lopte“, nego tek „Srebrne“, više glasova dobio je nemački golman Oliver Kan.
Na svom četvrtom i poslednjem SP, u Nemačkoj 2006. Ronaldo je postigao tri pogotka, a Brazil je zaustavljen u četvrtfinalu. Ponovno je kobna bila Francuska (0:1), piše Hina.
Priliku da dostigne i prestigne Ronalda u Brazilu imaće 36-godišnji Nemac Miroslav Klose koji je do sada postigao 14 pogodaka na svetskim prvenstvima. Klose je u svom debitantskom nastupu na SP postigao
het-trik, a sva je tri gola u pobedi od 8:0 protiv Saudijske Arabije postigao je glavom. To SP 2002. Klose je zaključio sa pet pogodaka, svih pet glavom, a Nemačka je stigla do finala.
Četiri godine kasnije, na SP 2006. na kojem je Nemačka bila domaćin, Klose je ponovno postigao pet golova, a to mu je bilo dovoljno da ponese naslov najboljeg strelca prvenstva. Međutim, Nemačka je zaustavljena u polufinalu i na kraju je zauela treće mesto. Na poslednjem SP, u Južnoj Africi 2010. godine Nemačka je opet bila treća, a Klose je postigao četiri pogotka.

Povezana vest:  Stojković nije odbranio titulu u japanskom prrvenstvu

Najbolji strelci:

15 – Ronaldo (Brazil)
14 – Miroslav Klose, Gerd Miler (Nemačka)
13 – Žist Fontejn (Francuska)
12 – Pele (Brazil)
11 – Jirgen Klinsman (Nemačka), Šandor Kočis (Mađarska)
10 – Gabrijel Batistuta (Argentina), Geri Lineker (Engleska), Helmut
Ran (Nemačka), Teofilo Kubiljas (Peru), Žegoš Lato (Poljska)

PHOTO: Alexander Hassenstein / Bongarts

Povezana vest:  Alfa Romeo i Ajntraht Frankfurt: Najbolji dres Bundeslige