holandija slavljeSP BRAZIL 2014
Holandija ponizila svetskog prvaka Španiju

Fudbalska reprezentacija Holandije savladala je večeras u Salvadoru branioca titule Španiju sa 5:1 (1:1), u prvom kolu B grupe prvenstva sveta u Brazilu.

U drugom meču B grupe od ponoći po našem vremenu u Kujabi se sastaju Čile i Australija.

Večerašnji susret odigran je na stadionu Arena Fonte Nova pred oko 50.000 gledalaca, a sudio je Nikola Ricoli iz Italije.

Strelci: Van Persi u 44. i 72, Roben u 53. i 80. i De Fraj u 65. za Holandiju, a Ćabi Alonso u 27. minutu iz penala za Španiju.

Žuti kartoni: De Guzman, De Fraj, van persi (Holandija), Kasiljas (Španija).

Holandija: Silesen, Janmat, De Fraj (od 77. Veltman), Flar, Martins Indi, Blind, De Guzman (od 62. Vajnaldum), Snajder, De Jong, Van Persi (od 79. Lens), Roben.

Povezana vest:  Marin na pozajmici u Fiorentini

Španija: Kasiljas, Aspilikueta, Ramos, Pike, Alba, Ćavi, Buskec, Alonso (od 62. Pedro), Silva (od 78. Fabregas), Inijesta, Kosta (od 62. Tores).

Repriza finala 2010. donela je uzbudljiv i kvalitetan fudbal, a Holanđani su fantastičnom igrom posle preokreta deklasirali vladajuće šampione i sa kamatom se osvetili za poraz u Južnoj Africi.

Izabranici Luja van Gala imali su zvezdano veče u Salvadoru. Zapanjili su svet retko viđenom partijom u kojoj su mogli još više da ponize ekipu koja je poslednjih godina dominirala planetarnim fudbalom.

Valjda nikada do sada aktuelni svetski prvak nije pretrpeo sličan debakl. Fudbaleri Španije nisu ličili na sebe u nemoći da pariraju eksplozivnim i nadahnutim rivalima, a primili su neverovatnih pet golova posle više od pola veka.

Povezana vest:  Nema dokaza da je Pogba vređan na rasnoj osnovi

Sve linije holandske reprezentacije funkcionisale su gotovo besprekorno, međutim, prednjačili su Robin van Persi, Arjen Roben i Vesli Snajder, koji su se prosto poigravali sa konfuznom odbranom „crvene furije“.

Prvih 45 minuta nisu pokazivali da će Španci preživeti pravu „golgotu“. Poveli su iz sumnjivog penala nakon kontakta De Fraja i Dijega Koste, ali je Van Persi u finišu poluvremena izjednačio evrogolom, kada je sjajno ubačenu loptu na atraktivan način u skoku glavom ubacio u mrežu.

U nastavku utakmice usledila je „fudbalska rapsodija“ u režiji popularnih „lala“. Organizovano, brzo, prodorno i, što je najvažnije, izuzetno efikasno delovali su Holanđani dominirajući terenom.

Akcije su prosto letele, udarci sevali iz svih pozicija, Van Persi je gromovitom volejem uzdrmao i prečku, a „klimava“ odbrana protivnika bila je na pravim mukama.

Povezana vest:  Adžić: Biće bolji nego na jesen

Tragičar susreta bio je kapiten Španije, golman Iker Kasiljas, primivši tri gola nakon velikih grešaka.

„Crvena furija“ večeras je bukvalno imala „crni petak“. Nemoćno su delovali izabranici Visentea del Boskea u duelu sa nadahnutim rivalom, a bolan poraz, pravi fijasko, bez sumnje će uzdrmati njihove redove pred nastavak takmičenja.

Ostaje da se vidi imaju li snage da se oporave od šokantnog debakla, a to će pokazati već naradna utakmica u kojoj igraju 18. juna u Rio de Žaneiru protiv Čilea.

Holanđani se istog dana u Porto Alegreu sastaju sa autsajderom Australijom.

PHOTO: VI-Images / Getty Images Sport