Holandija_Eredivisie_logoTvente drugi put u istoriji postao šampion, Ajaks izborio Ligu šampiona
Fudbaleri Tventea drugi su put u istoriji postali prvaci Holandije. Pobedom u gostima kod NAC Brede s 2:0 osigurali su titulu s bodom prednosti ispred Ajaksa.
Pune 84 godine čekao je Tvente holandsku krunu, prvu i jedinu je osvojio 1926. godine, tada pod imenom Sportclub Enschede. Do drugog je naslova u istoriji klub s istoka zemlje odveo bivši engleski selektor Steve MekKlaren koji se tako posle posrtaja u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. vratio uspesima.
Tventeu je u poslednjem kolu trebala pobeda jer mu je Ajaks duvao za vrat sa samo bodom zaostataka. Bredi su, pak, tri boda trebala da bi ušao u doigravanje za jedino preostalo mesto u Ligi Evrope, ali u nedelju su gosti imali veći motiv, a posao im je olakšan već u 21. minuti kada je Mađar Čaba Feher dobio crveni karton.
Samo dva minuta kasnije Tvente je došao do vođstva preko Brajana Ruiza, a pobedu i titulu za ekipu iz Enšeda potvrdio je u 74. minuti Miroslav Stok.
Ajaks je svoj posao u gostima kod NEK Nijmegena obavio savršeno, slavio je sa 4:1, a u listu strelaca se upisao i srpski reprezentativac Marko Pantelić. Ali Ajaksu na kraju ni tako visoka poveda ipak nije bilo dovoljno za titulu. Prvenstvo su završili na drugom mestu što im je, za utehu, donelo plasman u kvalifikacije Lige šampiona.
Gubitnik poslednjeg kola je prošlogodišnji  prvak AZ Alkmar koji je u svome Alkmaru odigrao samo 1:1 protiv PSV-a zbog čega je pao na petu poziciju i ostao bez sigurnog mesta u Ligi Evrope. Preskočio ga je Fejenord pobedom od 6:2 protiv Herenvena. AZ Alkmar će morati da igra dodatne kvalifikacije za Ligu Evrope, a društvo će mu praviti Herackles, Utreht i Groningen.
Iz lige je ispao Valvejk, a u kvalifikacije za ostanak će Sparta iz Roterdama i Viljem II.
Eredivisie, 34. kolo:
NAC Breda – Tvente 0:2
Groningen – Sparta Roterdam 3:1
Utreht – Viteze 2:1
Fejenord – Herenven 4:2
Roda – Viljem II 2:0
NEK – Ajaks 1:4
Valvejk – Venlo 1:0
AZ – PSV 1:1
Herakles Almelo – Den Hag 2:0
Redosled: 1. Tvente 86, 2. Ajaks 85, 3. PSV 78, 4. Fejenord 63, 5. AZ 62, 6. Herakles 56…
Povezana vest:  Menadžer: Ronaldinjo danas menja klub