italija-kostrarika

SP BRAZIL 2014

Kostarika preko Italije do osmine finala, Englezi idu kući

Fudbaleri Kostarike plasirali su se u osminu finala Svetskog prvenstva, pošto su večeras napravili još jedno veliko iznenađenje i u Resifeu savladali Italiju sa 1:0 u drugom kolu D grupe.
Utakmica je odigrana na stadionu Arena Pernambuko pred oko 46.000 gledalaca, a sudio je Čileanac Enrike Oses.
Italija: Bufon, Abate, Barzalji, Kjelini, Darmijan, Pirlo, De Rosi, Mota (Kasano 46′), Kandreva (Insinje 57′), Markizio (Ćerći 69′), Baloteli.
Kostarika: Navas, Gamboa, Duarte, Gonzalez, Umana, Dijaz, Borges, Teheda (Kubero 68′), Bolanjos, Ruiz (Brenes 81′), Kembel (Urena 74′).
Strelac: Ruiz u 44. minutu.
Kostarikanci su se potrudili da naprave još jednu senzaciju na Mundijalu, a ova im je donela plasman u osminu finala, drugi u istoriji.
Prvi put ova centralnoamerička selekcija izborila je drugi krug na Mundijalu 1990. godine u Italiji, kada ih je vodio srpski stručnjak Bora Milutinović.
Posle trijumfa nad Urugvajem u prvom kolu, Kostarika je danas u Resifeu potvrdila da se ne šali i da ima, ako ne previše kvalitetnu, onda kompaktnu i dobro organizovanu ekipu.
Trijumf od 1:0 dodatno dobija na značaju pošto je ostvaren protiv „kraljeva“ minimalaca i taktike, Italijana.
Ispostavilo se da je pogodak Brajana Ruiza u smiraj prvog poluvremena rešio pitanje pobednika, a nekoliko trenutaka pre toga činilo se da su Kostarikanci oštećeni za penal posle duela Đorđa Kjelinija i DŽoela Kembela.
U prvom poluvremenu dve veoma dobre prilike da dovede Italiju u vođstvo propustio je da iskoristi Mario Baloteli, dok su u nastavku meča napadi Azura uglavnom bili jalovi i odbrana Kostarike lako je otklanjala svaku opasnost.
Večerašnji rezultat znači i da je Engleska ostala bez šansi za osminu finala, pošto u poslednjem kolu igra protiv Kostarike, a Gordi Albion je još uvek bez bodova.
U drugoj utakmici trećeg kola D grupe sastaće se Italija i Urugvaj, a obe ekipe imaju po tri boda.

Povezana vest:  Kolumbijci otpustili selektora Alvaresa