grcaka obala slonovace
SP BRAZIl 2014
Grupa C: Grci golom iz penala u nadoknadi do osmine finala
 
Fudbaleri Grčke plasirali su se u osminu finala Svetskog prvenstva u Brazilu, pošto su danas pobedili
Obalu Slonovače sa 2:1 i zauzeli drugo mesto u Grupi C.
Pobedu Grčkoj doneo je Jorgos Samaras golom iz penala u trećem minutu sudijske nadoknade vremena. Prethodno je evropska selekcija vodila od 42. minuta pogotkom Andresa Samarisa, a Obala Slonovače izjednačila preko Vilfreda Bonija u 74.
Grčka će u četvrtfinalu Mundijala igrati protiv Kostarike.
Grčka je uspela da povede u prvom poluvremenu, iako je selector Fernando Santoš bio primoran da u prvih 25 minuta zbog povreda napravi dve izmene.
Panajotis Kone morao je da napusti igru zbog povrede butine, dok je zamenjen i golman Orestis Karnezis zbog problema s leđima.
Rezervista Samaris doveo je svoju ekipu u prednost posle odličnog dodavanja Jorgosa Samarasa.
Obala Slonovače je više napadala, ali je Grčka imala bolje prilike, pošto su posle udaraca iz daljine prečke pogađali Hoze Olebas i Jorgos Karagunis, a Vasilis Torosidis stativu.
Ofanziva se isplatila afričkoj selekciji kada je rezervista Boni 16 minuta pre kraja susreta iskoristio asistenciju Žervinja posle odlične akcije.
Grčka je posle izjednačenja krenula na „sve ili ništa“, što je protivniku davalo prilike iz kontranapada, ali ih nisu iskoristili, pa je evropski tim u nadoknadi izborio penal, kada je Đovani Sio sapleo Samarasa, a isti igrač je iskoristio penal.
Pored Grčke, iz Grupe C se u osminu finala plasirala i Kolumbija, koja će se u narednoj rundi sastati sa Urugvajem.
 
PHOTO: ISSOUF SANOGO / AFP
Povezana vest:  Bulatović: Nema uslova za fudbal, moguće novo odlaganje