FUDBALSKA-LOPTAPolicija podnela krivične prijave protiv huligana

 

Zagrebačka policija podnela je danas krivične prijave protiv trojice učesnika subotnjih nereda na utakmici Dinama i Hajduka na zagrebačkom stadionu Maksimir.

Zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo napada na službenu osobu, prijave su podnete protiv jednog 35-godišnjaka i dvojice 22-godišnjaka.

Policija je saopštila da su osumnjičeni „ničim izazvani za vreme utakmice čašama, stolicama i bakljama napali policijske službenike“. Prema policajcima su mahali rukama i nogama u nameri da ih udare, navela je policija, a takođe su ih vređali i pretili im.

Povezana vest:  Španija pobedila Iran na SP

Osumnjičeni su privedeni u istražni centar Suda u Zagrebu, a prema zakonu im preti kazna zatvora od šest meseci do tri godine.

Najstariji osumnjičeni se sam predao policiji, a drugu dvojicu su na fotografijama objavljenim u medijima prepoznali građani i prijavili ih policiji.

Najavljeno je i da će policija do kraja dana na svojim interent stranicama objaviti fotografiju osobe koja je osumnjičena da je bacila pirotehničko sreštvo zbog kojeg je jedan policajac tokom subotnjih nereda ostao bez oka.

Povezana vest:  Milojević: Imamo veliku obavezu da ponovimo ovo i sledeće godine

Mediji prenose da se policiji predao Nijaz Tadžić Hadžiosmanagić, jedan od vođa najradikalnije Dinamove navijačke grupe Bad Blue Boys (BBB) – No profit. Navodno je osumnjičen da je bio jedan od glavnih organizatora nereda na stadionu.

Prema pisanju medija, on se nalazio u grupi huligana koja je napala policajce u automobilu u blizini Dinamovog stadiona, a tokom tog napada je u naguravanju s policijom jedan od napadača ranjen iz službenog policijskog pištolja.

Inače, vođe BBB tvrde da je policija tokom utakmice upotrebila prekomernu silu, navodeći da imaju svedoke i fotografije koje to potvrđuju.

Povezana vest:  Ivanović: OFK mi je bio kao kuća, a ljudi druga porodica

Policija je najavila internu istragu o tome.

Tokom subotnjih nereda, za vreme i posle utakmice između Dinama i Hajduka, povređeno je 19 policajaca, od kojih jedan teško, i 20 navijača, od kojih dvojica teže.

Privedeno je 89 osoba od čega ih je 48 izvedeno pred sudiju za prekšaje, a ostali su pušteni.

Zbog ovog događaja premijerka Jadranka Kosor je najavila da će vlada preduzeti oštrije korake u borbi protiv huliganstva na fudbalskim terenima.