Žreb za Mundijal, još 189 dana do početka

 

Lagan žreb za Orlove

 

Srbi u grupi sa Nemačkom, Australijom i Ganom

 

radomir_antic_zreb_fudKejp Taun danas je centar sveta! Svi gledaju, traže mane domaćina, hvale i zapitkuju. Traže se karte za naredni Mundijal i centri za nacionalne timove za predstojeći Sajam fudbala. Svi su, ipak došli da vide sa kojim timovima će biti u grupi na predstojećem 19. Svetskom kupu. Takmičenje će se održati u devet gradova Južne Afrike naredne godine a takmičiće se najbolje 32 selekcije na svetu a posle mesec dana (od 11. juna do 11. jula) biće izabran najbolji tim.

Preko Urugvaja gde je organizovano prvo svetsko rpvenstvo daleke 1930, Brazila (1950), Čilea (1962), Velike Britanije (1966), Nemačke (1974), Argentine (1978) sada je na redu Južna Afrika (2010). Biser Crnog kontinenta pokazao se u najboljem svetlu. Stejdž je bio za najvišu ocenu, rasveta, muzičari i voditeljka da svaka država pozavidi. Takođe, snimljeni su fenomenalni spotovi koji su približili domaćina svetskog prvenstva svima u dvorani kao i svima koji su uživo gledali žreb za grupe.

Povezana vest:  Ninković: Lopta nije htela u mrežu

Prisutnima se prvo obratio Nelson Mendela,dobitnik Nobelove nagrade i bivpi predsednik Južne Afrike zatim Džejkob Zulu sadašnji predsednik Južne Afrike koji je sa Sepom Blaterom izašao na scenu. Prisustvovalo je više od 2.000 zvanica na ovom istorijskom događaju u Kejp Taunu. Pored selektora, predsednika nacionalnih federacija u Kejp Taunu našli su se i politički zvaničnici zemalja.

-Ponosni smo na ovo, ne samo Južna Afrika već i ceo kontinent. Svet će biti iznenađen. Kada ljudi budu pričali govoriće pre i posle 2010. Konačno Afrika može da ugosti ljude koji će videti najbolje strane Afrike, ljude, kulturi i ljude, naravno.

Predsednik FIFA Sep Blater rekao je:

-Ovo je ljubavna priča i lako je zaljubiti se u Afriku. Sve je počelo 1976 u Adis Abebi i sa različitim koracima i ljudima sa ljudima koji veruju u Afriku svetski kup je ovde. Ovde neće biti najbolji fudbaleri ovde već se i priznaje Afrika kao fudbalska sila.

Posle predstavljanja nacionalnih federacija Euzebio je pozdravio sve prisutne.

Povezana vest:  Nikolić: Rad nije u krizi igre

Dobitnica Oskara, bivši model, producent (34 godine) Charlize Theron pojavila se na bini i zasenile sve

-Veoma sam ponosna južnoafrikanka. Navijač sam, ne znam sve detalje ali sam kupila karte i ovaj događaj ne bih propustila ni zašta na svetu – rekla je Theron.

Odlučeno je! Srbija će biti u Grupi D a protivnici su nam reprezentacije Nemačke, Australije i Gane. Prvi meč Orlovi će igrati na nadmorskoj visini od 1130 metara 13. Juna protiv Gane. Narednu utakmicu 18. juna fudbalski tim Srbije igraće na nadmorskoj visini od 660 metara protiv Nemačke, a poslednji, odlučujući meč na visini mora protiv Australije.

U slučaju da Srbija prođe kvalifikacije po grupama na SP u 16 finala igraće sa timovima koji se kvalifikuju iz Grupe C a to su Engleska, SAD, Alžir i Slovenija.

 

Raspored grupa na SP

Grupa A – Južna Afrika, Meksiko, Urugvaj, Francuska.

Grupa B – Argentina, Nigerija, Republika Koreja, Grčka.

Grupa C – Engleska, SAD, Alžir, Slovenija.

Grupa D – Nemačka, Australija, SRBIJA, Gana. PRVI MEČ Srbija igra u Pretoriji 13. juna od 19,30 protiv Gane, sledi 18. jun Nemačka i 23. jun Australija.

Povezana vest:  Venger: Engleski treneri ne dobijaju dovoljno prilika

Grupa E – Holandija, Danska, Japan, Kamerun,

Grupa F – Italija, Paragvaj, Novi Zeland, Slovačka

Grupa G – Brazil, DPR Koreja, Obala Slonovače, Portugalija.

Grupa H – Španija, Švajcarska, Honduras, Čile.

Na otvaranju SP u 15 časova (Srbija) igraće Južna Afrika i Meksiko u Kejp Taunu.

 

Četiri šešira na žrebu

Šešir A – Južna Afrika, Brazil, Španija, Holandija, Italija, Nemačka, Argentina i Engleska.

Šešir B – Australija, Japan, Južna Koreja, Severna Koreja, Honduras, Meksiko, SAD, Novi Zeland.

Šešir C – Alžir, Kamerun, Obala Slonovače, Gana, Nigerija, Čile, Urugvaj i Paragvaj.

Šešir D – Danska, Francuska, Grčka, Portugalija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Švajcarska.

 

Trofej Mundijala u aprilu u Beogradu

U saradnji kompanije Coca Cola i FIFA trofej namenjen za prvaka sveta biće u aprilu u Beogradu na dva dana i tada će u beogradu svi ljubitelji najveće sporedne stvari na svetu imati prilike da ga uživo vide. Ko zna, možda i posle Mundijala u Južnoj Africi Radomir Antić sa Orlovima vrati pehar u Srbiju.