Romelu Lukaku belgija

SP BRAZIL 2014

Belgija posle drame do četvrtfinala

Fudbalska reprezentacija Belgije plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Brazilu, pošto je posle produžetaka u utorak u Salvadoru pobedila selekciju SAD sa 2:1.Belgija u regularnom delu utakmice nije uspela da iskoristi brojne šanse pre svega zahvaljujući odličnim odbranama golmana SAD Tima Hauarda, a povela je na početku prvog produžetka, u 93. minutu, golom Kevina de Brujnea. Vođstvo je duplirao Romelu Lukaku u 105. minutu, a jedini gol za selekciju SAD postigao je Džulijan Grin u 107. minutu. 
Belgija će u četvrtfinalu, u subotu 5. jula od 18 časova u Braziliji igrati protiv Argentine, koja je u utorak posle produžetaka pobedila Švajcarsku sa 1:0, golom Anhela di Marije u 118. minutu. Istog dana, od 22 časa u Salvadoru igraće Holandija i Kostarika. 
U petak, 4. jula, na programu su četvrtfinalni dueli Francuske I Nemačke, od 18 časova u Rio de Žaneiru, odnosno Brazila i Kolumbije, od 22 časa u Fortalezi. 
Belgija je prvu priliku imala u prvom minutu, kada je pokušao Divok Origi, ali je golman Hauard uspeo da izbaci loptu u korner, posle kojeg Belgijanci nisu uspeli da naprave ništa ozbiljnije. Utakmica je u 16. minutu privremeno prekinuta, pošto je jedan navijač ušao na teren, a obezbeđenje ga je izvelo sa terena. 
U 20. minutu ekipa Jirgena Klinsmana je pokušala preko Klinta Dempsija, ali je golman Belgije Tibo Kurtoa bez problema uhvatio loptu. Posle dva minuta američki fudbaleri su izgubili loptu na sredini terena, Jan Vertongen je poveo kontranapad i dodao do De Brujnea, ali je fudbaler Volfsburga loše šutirao i poslao loptu pored gola. 
Belgija je imala dobru šansu u 26. minutu, kada je Vertongen ponovo ubacio loptu pred gol, ali je u poslednjem trenutku Bizli sa gol linije izbacio ispred Maruana Felainija. Belgijanci su i u završnici napravili šansu, u 45. minutu Origi je sa desne strane pronašao De Brujnea, koji je šutirao iz prve, ali je Hauard odbranio. 
Belgija je i u drugom poluvremenu nastavila da napada, u 56. Minute Origi je glavom uputio loptu ka golu, ali je pogodio prečku. On je I u 72. minutu bio u šansi, ali je Hauard uspeo da odbrani. Pet minuta kasnije ponovo je golman SAD bio siguran, pred njega je izašao klupski kolega iz Evertona Kevin Miralas, ali nije uspeo da ga savlada. 
Ređali su se napadi pred golom SAD, u 80. minutu Miralas je posle prodora po desnoj strani ubacio loptu u šesnaesterac, ona je došla do Felainija koji je prosledio do Azara, fudbaler Čelsija je dobro šutirao ali je Hauard ponovo odbranio. 
Hauard je do kraja regularnog dela odbranio pokušaje Vensana Kompanija i Van Bujtena. Poslednju priliku u regularnom delu, u trećem minutu sudijske nadoknade vremena, imali su Amerikanci, ali je Kris Vondolovski sa pet metara šutirao preko gola. U 93. minutu Belgija je povela iz 32. šuta na gol selekcije SAD. Po desnoj strani dobro je prošao Lukaku, koji je ušao u igru umesto Origija na početku produžetaka, dodao je do De Brujnea koje se oslobodio dvojice protivničkih igrača i zatresao mrežu. 
Ekipa Marka Vilmotsa je duplirala vođstvo u 105. minutu, posle akcije u kojoj su učestvovali Azar i De Brujne, Lukaku je poslao loptu u mrežu. Na početku drugog produžetka, u 107. minutu Amerikanci su smanjili golom rezerviste Grina, posle dobrog dodavanja Bredlija. Dva minuta kasnije rezultat je mogao da bude nerešen, ali je Džermajn Džons, posle dodavanja Vondolovskog, šutirao pored stative. 
Nakon toga, u 111. minutu, Lukaku je bio u prilici, ali je Hauard odbranio njegov šut, da bi sa druge strane, tri minuta kasnije, Kurtoa odbranio šut Dempsija sa pet metara. Belgijanci su nakon toga uspeli da sačuvaju prednost i plasiraju se u četvrtfinale. 

Povezana vest:  ENGLESKA LIGA, Rezultat zaostale utakmice 33. kola i tabela Premijer lige